Домът на финала в Шампионска лига: Всичко най-интересно за стадион "Ататюрк"


Домът на финала в Шампионска лига: Всичко най-интересно за стадион "Ататюрк"
Снимка: GettyImages Колаж: Sportlive.bg

1975 0

Олимпийският стадион "Ататюрк" в турския град Истанбул е мястото, на което ще се проведе големият финал от сезон 2022/23 г. на Шампионска лига.

Съоръжението в южната ли съседка е едно от най-емблематичните такива в цяла Европа. Именно впечатляващите му характеристики и история му носят нов финал от най-силния европейски клубен турнир.

Историята на съоръжението

Строежът на стадион "Ататюрк" стартира през 1999-а година и завършва 3 години по-късно - 2002 г. Той бива използван от редица турски грандове като Галатасарай, Бешикташ и Истанбул Башакшекир. 

Основната цел на неговото построяване първоначално е кандидатурата на страната за Олимпиадата през 2008 г., която по-късно се провежда в китайската столица Пекин. Той е с капацитет от 76 000 зрители. УЕФА награждава съоръжението със статут на "5-звезден спортен комплекс" през 2004 г.

Дом на един от най-паметните мигове във футбола

Това далеч няма да е първият финал от Шампионска лига на арената. Тя приема един от най-знаметитите такива в историята на надпреварата, а именно зрелищният друбой между Ливърпул и Милан през 2005-а година. 

Тогава мърсисайдци се съвземат, наваксвайки пасив от 3 гола на полувремето. Мачът стига до дузпи, при които възпитаниците на легендарния Рафа Бенитез се оказват по-съобразителни и вдигат бленувания трофей.

Звезда на един от полуфиналистите е уверен, че той и съотборниците му ще отпътуват за стадион "Ататюрк" през юни.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички