Най-младите и най-възрастните отбори на Европейското първенство по футбол (класация)


Най-младите и най-възрастните отбори на Европейското първенство по футбол (класация)
Снимка: Getty Images/Guliver

3824 0

След седмица започва Европейското първенство по футбол, на което ще вземат участие 24 страни. В сряда станаха ясни окончателните състави на всички отбори за Евро 2020, като в случай на контузия или заболяване селекционерите имат право на промени до откриващия мач на шампионата на 11 юни между отборите на Турция и Италия.

Всяка страна има право да разполага с до 26 футболисти в състава си. След обявяването на съставите стана ясно, че националният отбор на Турция разполага с най-млад състав от всички 24 отбора на Евро 2020. Средната възраст на футболистите на "полумесеците" е точно 25 години, като пет от играчите им са именно на тази възраст. Само двама от играчите им са над 30-годишна възраст.

На второ място по "младост" се нарежда отборът на Англия, който е със средна възраст 25,3 години. Още преди началото на европейското първенство беше ясно, че Гарет Саутгейт ще заложи на изключително млад отбор. В състава на "трите лъва" най-възрастният футболист е на 31 години, а двама са на 30. Англия е и един от двата отбора на Евро 2020 с непълнолетен футболист (другият е Полша).

Третият най-млад отбор е този на Уелс с 25,6 години средна възраст. Почти половината отбор на "драконите" е на 23 или по-малко години. Следват отборите на Украйна и Испания, съответно с 26,4 и 26,5 години средна възраст. Най-възрастни пък са отборите на Швеция и Белгия (29,2). Най-възрастните футболисти са от Нидерландия, Португалия и Шотландия (38 години).

А кои страни са фаворитите на букмейкърите за спечелване на Европейското първенство по футбол - вижте в този материал!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички