Украинският Шахтьор Донецк тръгна на "Глобално турне за мир", загуби от гръцкия Олимпиакос в Пирея


Украинският Шахтьор Донецк тръгна на "Глобално турне за мир", загуби от гръцкия Олимпиакос в Пирея
Снимка: Getty Images

2063 0

Украинският гранд Шахтьор Донецк започна "Глобално турне за мир", което ще включва серия от благотворителни мачове. Инициативата е подкрепена от правителството на Украйна, а целта е да бъдат събрани средства за войсковите части, които се сражават с руските войски.

"Футболната дипломация ще ни помогне да включим милиони фенове от целия свят, които да помогнат на Украйна", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Най-големият футболен клуб в Източна Украйна откри турнето си с приятелски мач срещу гръцкия гранд Олимпиакос. Всеки играч на Шахтьор носеше фланелка с името на един от 10-те града, обсадени от Русия. Срещата се проведе пред 5000 фенове на стадион "Караискакис" в Пирея, а Олимпиакос победи с 1:0.

Общо 176 играчки бяха поставени на седалките на стадиона в памет на 176 деца, загинали от началото на конфликта на 24 февруари. Благотворителното турне събира пари за оказване на помощ за хората в Украйна, засегнати от войната.

За момента Шахтьор е уредил мачове с турския Фенербахче, хърватския Хайдук Сплит, полския Лехия Гданск, а останалите опоненти ще бъдат уточнени допълнително. През последните 20 години Шахтьор спечели 13 титли на Украйна и е редовен участник в Шампионската лига, а местните футболисти са гръбнакът на националния отбор на Украйна...

Всичко за отраженията на конфликта Русия - Украйна в спортния свят, можете да четете в специалния раздел на SPORTLIVE.BG! (последвайте оранжевата връзка)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички