Турция изнесе футболна лекция на Хърватия и си тръгна с исторически успех от Осиек (ВИДЕО)


Турция изнесе футболна лекция на Хърватия и си тръгна с исторически успех от Осиек (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

10490 0

Националният отбор на Хърватия бе победен у дома от Турция с 0:1 в мач от седмия кръг на група "D" от квалификациите за Евро 2024. Изненадващото обаче в случая бе, че "ватрените" записаха историческо първо поражение на собствена земя в мач от евроквалификации.

В герой за гостите тази вечер се превърна 23-годишният Баръш Йълмъз. Нападателят се възползва от грешка в отбраната на "шахматистите" и прехвърли Доминик Ливакович от близо 30 метра, след като стражът не излезе подобаващо, за да пресече топката. Това бе и първи гол с националната фланелка за Йълмъз.

Чисто тактически отборът на Турция бе перфектен на терена. Момчетата на Винченцо Монтела се отбраняваха брилянтно и разиграваха по отличен начин, изтощавайки пресиращите футболисти на противниковия тим. Това бе и първи успех за италианския специалист начело на турците.

С победата Турция практически си осигурява място на Евро 2024 в Германия. Възпитаниците на Монтела вече са с актив от 13 точки и оглавяват група "D". Хърватия пък се свлича до второто място с 10 пункта, но има и мач по-малко от своя съперник. На 15 октомври "ватрените" ще мерят сили с Уелс, а Турция посреща Латвия у дома.

РАЗВОЙ НА СРЕЩАТА

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още във втората минута Йалмъз стреля добре от границата на наказателното поле в горния десен ъгъл, но Ливакович се намеси блестящо и предотврати гол. Само 7 минути по-късно хърватският страж отново трябваше да спасява тима си, след като отрази удар на Артюкоглу. Отново вратарят на "ватрените" бе под светлината прожекторите с ново спасяване в 13-ата минута след нов удар на Артюкоглу.

След период на сериозно тактическо надлъгване и борба за центъра на терена - турците нанесоха своя удар. Баръш Йълмъз се озова на страхотна позиция и съумя да прехвърли Доминик Ливакович извън наказателното поле за 1:0. Това бе и първият гол с националната фланелка за нападателя.

Video edited on Kapwing

В добавеното време на първата част Хърватия успя да запише първия си точен удар в двубоя. Петер Муса нанесе удар, който обаче не затрудни вратаря Угурджан Чакър.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част стартира по отличен начин за гостите, които не спираха да впечатляват със себераздаване и игра с топка и без нея. Тактически турците изглеждаха блестящо подредени, но удари на Артюкоглу и Йълмаз не намериха целта рано след почивката.

Най-добрата възможност пред "шахматистите" се откри в 65'. Тогава Матео Ковачич нанесе удар от 17-18 метра, но Бардакджъ изби пред голлинията. Само няколко минути по-късно пък Бруно Петкович можеше да вкара, но нападателят на Динамо Загреб не успя да изравни след намеса на Озкачар.

В 79-ата минута Ловро Майер бе изведен очи в очи с Чакър. Футболистът на Волфсбург успя да преодолее турския страж и трябваше само да вкара на празната врата, но ударът му бе изчистен от голлинията от Бардакчъ. Впоследствие обаче стана ясно, че Майер е бил в положение на засада. В последната минута от редовното време бе отсъдена дузпа за домакините. Бранител на Турция изби топката в ръката на свой съотборник и Антъни Тейлър показа бялата точка. ВАР обаче веднага се намеси и отмени първоначалното решение на английския арбитър.

СЪСТАВИ

Хърватия: Доминик Ливакович, Йосип Станишич, Йосип Шутало, Йошко Гвардиол, Борна Баришич, Лука Модрич, Марсело Брозович, Матео Ковачич, Марио Пашалич, Петер Муса, Йосип Брекало

Турция: Угурджан Чакър, Ферди Кадиоглу, Самет Акайдин, Абдюлкерим Бардакчъ, Ченк Озкачар, Исмаил Юкшек, Ирфан Кахвечъ, Хакан Чалханоглу, Салих Озджан, Кемер Артюкоглу, Баръш Йълмъз

ПРЕДИ МАЧА

Момчетата на Златко Далич влизат в мача като лидера в своята група. Хърватия е с актив от 10 точки и няма нито едно поражение в квалификациите до момента (3 победи, 1 равенство). 

Турция е на втората позиция в група "D", като има също 10 точки в актива си, но по-лоша голова разлика и мач повече (3 победи, 1 реми и 1 поражение). Единствената загуба дойде именно от "ватрените" по-рано през годината с 0:2, когато Матео Ковачич вкара на два пъти на турска земя.

В исторически план двата тима са се срещали общо 10 пъти. Хърватия може да се похвали с 4 победи, а Турция с две, като равенствата между двете национални селекции са 4.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички