След дузпи Ливърпул подчини Челси в зрелищен финал за Суперкупата на Европа


След дузпи Ливърпул подчини Челси в зрелищен финал за Суперкупата на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

14321 0

Европейският шампион Ливърпул спечели Суперкупата на Европа след драматична победа срещу шампиона в Лига Европа Челси, завършила с изпълнение на дузпи. Двата отбора завършиха при резултат 2:2 след 120 минути игра в Истанбул, като в редовните 90 минути резултатът бе 1:1. При изпълнението на дузпите единствено Тами Абрахам не успя да реализира от десетимата изпълнители, а с това лиши Франк Лампард от първи трофей като мениджър на Челси.

Двубоят протече при равностойна игра, като в отделни периоди от мача двата отбора си сменяха ролите и взимаха преимущество. Ливърпул започна по-силно първата част, като още в началото имаха претенции да получат дузпа за игра с ръка, но ситуацията бе подмината от главния арбитър на срещата Стефани Фрапар. Последваха минути, в които Челси наложи сериозен натиск върху отбраната на мърсисайдци и това доведе до попадение. Оливие Жиру откри резултата в 36-ата минута, а до края на полувремето "червените" нямаха отговор.

Второто полувреме обаче започна повече от отлично за момчетата на Юрген Клоп. В 48-ата минута влезлият като резерва на почивката Роберто Фирмино изигра важна роля за изравнителното попадение, а голмайстор се оказа Садио Мане. До края на мача атаките пред двете врати не спряха, като се стигна до няколко греди и отменен гол заради засада.

В продълженията Садио Мане отбеляза второто си попадение в мача, давайки преднина на своя отбор в 95-ата минута, но само пет минути по-късно бе отсъдена дузпа в наказателното поле на Ливърпул заради нарушение на Адриан срещу Тами Абрахам. При последвалия 11-метров наказателен удар Жоржиньо бе безпощаден и изравни резултата, пращайки двубоя в дузпи. При тях обаче Ливърпул се оказа по-подготвен и "поправи" грешката си от мача срещу Манчестър Сити за Къмюнити Шийлд, загубен тъкмо след изпълнение на дузпи.

Така Ливърпул спечели първия си трофей за новия сезон, който е четвърти такъв в историята на клуба. "Червените" се изравниха с тима на Реал Мадрид, който също разполага с четири трофея, а лидери по трофеи са отборите на Барселона и Милан с по пет. Франк Лампард пък не успя да вдигне трофея за Суперкупата на Европа като мениджър на "сините", след като не успя да стори това и като играч.

Първо полувреме

Още в петата минута на двубоя Ливърпул имаше претенции за игра с ръка в наказателното поле на Челси. До ситуацията се стигна след центриране към Садио Мане и опит за странична ножица на сенегалеца, а впоследствие топката се отклони в ръката на Андреас Кристенсен в корнер. Главният арбитър на срещата Стефани Фрапар обаче отсъди корнер и не пожела да се възползва от помощта на ВАР.

В 16' Ливърпул подхвана поредната бърза атака, а Мохамед Салах бе изведен в коридор по десния фланг. Египтянинът нахлу в наказателното поле и отправи удар към далечния ъгъл, но Кепа успя да отрази изстрела. Впоследствие Челси опита контраатака на свой ред, но Оливие Жиру не успя да намери очертанията на вратата на Адриан.

Шест минути по-късно "сините" се добраха до най-доброто си положение в мача. Педро бе изведен зад отбраната на мърсисайдци, а бившият играч на Барселона опита мощен удар, който обаче срещна напречния стълб на вратата на Адриан.

В 29' Ливърпул изпълни ъглов удар, а след него Върджил ван Дайк бе над всички, изпреварвайки и увисналия във въздуха Кепа Аризабалага. Ударът на холандеца обаче се оказа над вратата. Малко по-късно Садио Мане също успя да играе с глава след корнер, но топката бе "омекотена" от тялото на Жоел Матип и стана лесна плячка за стража на лондончани.

Натискът на Челси към вратата на Ливърпул продължи и в следващите минути, а на няколко пъти отбраната на "червените" се пропукваше под пронизващите извеждащи подавания на техния съперник. При една от ситуациите Педро изведе Ковачич сам срещу Адриан, но стражът на мърсисайдци се справи отлично, плонжирайки в краката на съперника, за да запази резултата 0:0. 

В 36-ата минута опасните атаки на Челси най-после дадоха резултат. Новата звезда на "сините" Кристиан Пулишич подхвана мълниеносна контраатака, хващайки отбраната на "червените" неподготвена, а в следващия момент пусна отлично извеждащо подаване към Оливие Жиру. Французинът нанесе елегантен удар в далечния ъгъл на вратата и успя да преодолее Адриан - 0:1.

Четири минути по-късно Челси стигнаха и до второ попадение, но то бе отменено. Кристиан Пулишич бе изведен по левия фланг, след което се справи със съпротивата на защитата в червено, за да прати кълбото в мрежата на Адриан. Впоследствие обаче се оказа, че американецът е бил в положение на засада при подаването, поради което бе отменен и голът.

До края на полувремето Ливърпул опита да се съвземе от допуснатото попадение и натиска на Челси, като "червените" подхванаха на свой ред няколко опасни атаки. Мохамед Салах бе основното действащо лице, но без сериозно да застраши вратата на Кепа. 

Второ полувреме

Юрген Клоп моментално отговори на предизвикателството, включвайки в игра Роберто Фирмино, който замени незабележимия през първата част Алекс Окслейд-Чембърлейн. Тъкмо бразилецът допринесе за изравняването на резултата след само две минути игра. Той бе изведен зад отбраната на Челси, след което бутна топката към Садио Мане, а сенегалецът се възползва от подаването, за да изравни резултата - 1:1.

В следващите няколко минути мърсисайдци продължиха да натискат своя съперник. Първо Фабиньо, а след това и Хендерсън опитаха удари от разстояние. Бразилецът изпрати топката в аут, но капитанът на мърсисайдци бе по-прецизен, а след рикошет в тялото на Емерсон, Кепа успя да прибере кълбото към себе си. Малко по-късно Мохамед Салах овладя топката в наказателното поле и опита къс извеждащ пас към Фирмино, но бразилецът не усети замисъла на своя съотборник.

Последваха минути, в които темпото на игра спадна, като видимо двата отбора се умориха. За двамата вратари - Кепа и Адриан, нямаше сериозни заплахи, освен няколко включвания на Мане и Пулишич. Джеймс Милнър бе заменен от Джорджиньо Вайналдум, докато Франк Лампард реши да включи в игра Тами Абрахам и Мейсън Маунт, който налагаше в Дарби миналия сезон и включи като титуляр при загубата от Манчестър Юнайтед. Пулишич и Жиру бяха заменените за "сините".

В 74-ата минута Челси отново изпита проблеми в защита след изпълнение на ъглов удар. Получи се разбъркване в наказателното поле, след което Салах овладя и стреля, но ударът му бе спасен от Кепа. Последва добавка на Върджил ван Дайк, но Кепа отново се намеси, избивайки топката в горната греда на вратата. Накрая Фабиньо стреля, но и неговият изстрел бе избит.

Малко по-късно Садио Мане бе фаулиран от Сезар Аспиликуета в непосредствена близост до наказателното поле на Челси. Зад топката застана Мохамед Салах, но ударът бе отклонен от стената в корнер. Последваха две добри атаки за "сините", като при първата Педро се озова на около 10 метра от вратата и стреля, но ударът бе блокиран от Върджил ван Дайк. Секунди по-късно влезлият като резерва Мейсън Маунт успя да се разпише във вратата на Ливърпул, но страничният флаг отново бе вдигнат със закъснение, за да отмени попадението.

В 86-ата минута Мохамед Салах изведе на чиста позиция Садио Мане зад гърба на отбраната на Челси, но сенегалецът пропусна да се разпише. Малко след това бе вдигнат и флагът на страничния рефер за засада на Мане при подаването.

Секунди преди изтичането на редовното време, Челси изпълни ъглов удар, от който можеше да стигне до победен гол. Курт Зума успя да намери топката с глава, но ударът му се оказа над вратата на стража Адриан. До края на редовното време Мохамед Салах опита удар от малък удар, който се оказа неточен.

Продължения

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп включи в игра Трент Александър-Арнолд, заменяйки Анди Робъртсън. По този начин Джо Гомес премина по левия фланг, за да заеме позицията на Робъртсън, докато Трент се включи на стандартната за него позиция по десния фланг. Малко по-късно именно Гомес проби по левия фланг и отправи удар към вратата на Кепа, но той бе спасен от испанеца.

В 95' Садио Мане и Роберто Фирмино взаимодействаха по отличен начин по левия фланг, след което бразилецът изработи отлично подаване на стрелкова позиция за африканския футболист. Мане отправи прецизен висок удар, който леко се докосна до напречния стълб и се озова в мрежата на Кепа - 2:1.

Само пет минути по-късно Челси отвърна на удара. След опасна атака на "сините", Тами Абрахам нахлу в наказателното поле, а Адриан го фаулира. Последва дузпа, от която Жоржиньо успя отново да доведе мача до равенство - 2:2.

В 105-ата минута на двубоя Челси дори можеше да излезе напред в резултата, но сантиметри разделиха "сините" от попадение. Педро бе намерен в коридор зад отбраната на мърсисайдци, след което последва подаване по земя към Тами Абрахам, но влезлият като резерва нападател не успя да намери очертанията на вратата.

В 113' стажът на Ливърпул Адриан на практика спаси отбора си от поражение. Тами Абрахам получи извеждащо подаване, след което нападателят овладя топката и подаде към Мейсън Маунт. Младокът опита веднага изстрел към вратата на "червените", но Адриан успя да спаси, въпреки сложността на удара. Малко по-късно Педро опита опасен изстрел, който профуча на сантиметри от страничния стълб на Адриан.

Пет минути по-късно отново Мейсън Маунт опита удар към вратата на Ливърпул, но Адриан отново успя да спаси, запазвайки равенството в резултата. Това бе и по-интересното за редовните 120 минути, в които не се стигна до краен победител.

Дузпи

При 11-метровите наказателни удари двата отбора показаха отлична успеваемост и реализираха първите си четири дузпи. За Ливърпул точни бяха Фирмино, Фабиньо, Ориги, Александър-Арнолд и Салах, като единствено при ударите на Ориги и Александър-Арнолд вратарят на Челси успя да се доближи до спасяване.

За Челси точни бяха Жоржиньо, Баркли, Маунт и Емерсон, а при решаващата пета дузпа Тами Абрахам не успя да вкара, след като вратарят Адриан спаси удара му, а с това и да донесе трофея на Ливърпул.

Преди двубоя:

Ливърпул стигна до мач за Суперкупата, след като в края на миналия сезон спечели своята шести трофей в Шампионска лига, побеждавайки на финала Тотнъм с 2:0. Челси от своя страна победи своя градски съперник Арсенал с убедителното 4:1, а с това се добра до втори трофей от този турнир.

Оттогава "сините" се разделиха с две ключови фигури на "Стамфорд Бридж" - мениджъра Маурицио Сари, който бе заменен от Франк Лампард, и голямата звезда на отбора Еден Азар, който бе продаден на Реал Мадрид. Ливърпул от своя страна запази познатия си вид на терена, без драстични промени, като не прояви особена активност на трансферния пазар.

За състава на Ливърпул отсъстват поради контузии вратаря Алисон Бекер, Натаниъл Клайн и Деян Ловрен, докато Наби Кейта е под въпрос за срещата, след като получи травма по време на тренировка преди сблъсъка. Челси няма да може да разчита на Калъм Хъдсън-Одой, Рубен Лофтъс-Чийк и Рийс Джеймс, докато Нголо Канте и Антонио Рюдигер са под въпрос.

За първи път в историята два английски клуба ще се изправят един срещу друг в мач за Суперкупата на Европа. Също така за пръв път в този турнир ще бъде използвана и системата за видеоповторения (ВАР), а друг исторически момент на стадион "Водафон Арена" в Истанбул ще бъде съдийството на Стефани Фрапар - първата жена, която ще бъде главен арбитър на мъжки двубой от подобен калибър.

СЪСТАВИ

Ливърпул: Адриан, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Милнър, Салах, Мане, Фирмино

Челси: Кепа, Азпиликуета, Кристенсен, Зума, Емерсон Палмиери, Джорджиньо, Ковачич, Пулишич, Баркли, Педро, Жиру

Ливърпул: Адриан, Гомез, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Фабиньо, Хендерсън, Милнър, Чембърлейн, Салах, Мане

Челси: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен, Зума, Емерсон Палмиери, Жоржиньо, Ковачич, Канте, Пулишич, Педро, Жиру

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички