"Срам и унижение": Кои са най-разгромните победи в големите дербита?


"Срам и унижение": Кои са най-разгромните победи в големите дербита?
Снимка: Getty Images

1613 0

"Срамно", "историческо унижение", "най-лошото поражение в историята", това е само част от написаното в английските медии, описвайки поражението със 7:0, което нанесе Ливърпул на Манчестър Юнайтед.

Двубоят в северозападната част на Англия - между двата най-успешни отбора в страната, изобретила футбола, отбеляза най-голямата победа в историята си, надминавайки рекорда от 1895 г. когато мърсисайдци спечелиха със 7:1.  И на фона на този удар със 7:0, испанският "AS" прави припомняне за най-гръмките победи в големите дербита по света.

Реал Мадрид - Барселона 11:1

Този зашеметяващ резултат може да не е известен на мнозина и със сигурност е един от тези, които феновете на Барса искат бързо да забравят. Резултатът е от полуфиналите на надпреварата, известна преди като "Копа дел Генерализимо", през 1943 г. Първият мач завърши с победа за каталунците с резултат 3-0. Въпреки това, реваншът, проведен в Чамартин, завърши със скандален резултат - 11:1.

Този мач се провежда по време на война и предизвиква интензивно съперничество между двете групи привърженици, като надхвърля границите на спорта. От Барселона бяха направени твърдения, че гостуващите съдии и играчи са били сплашвани от властите, но разследванията разкриха, че тези твърдения са неоснователни. Мачът, в който "Лос Бланкос" водят с 8:0 на полувремето, е най-голямата победа в историята на "Ел Класико".

Бока Хуниорс - Ривър Плейт 6:0

Любопитна история за най-голямата победа в аржентинското Суперкласико. Тя се случва през 1928 г. на стария дървен стадион "Ксенейзе", където Бока унижава своите съперници-  "милионерите", с 6:0. Оскърблението е било толкова голямо, че най-запомненото нещо от този двубой е молбата на капитана на Ривър. Той моли рефера за милост, като сигнализира края преди да изтече редовното време.

Аякс - Фейенорд 8:2

Някои големи имена в световния футбол са били част най-голямата победа в "Де Класикер" - победата на Аякс с 8:2 над Фейенорд през сезон 1983/84. Отборът от Амстердам, с Ван Бастен и Куман, нямат милост към противника, който включва в състава си Йохан Кройф! Също и много младият Рууд Гулит. Въпреки че губят тази битка с много лош резултат, след това печелят войната, завършвайки с титлата в холандското първенство.

Селтик - Рейнджърс 7:1

Мачът между шотландските отбори е съперничество, което надхвърля спорта. През 1957 г. за Купата на шотландската лига Селтик унищожи големия си съперник със 7:1. Резултат, който влезе в историята и се помни до днес.

Ювентус - Интер 7:1

Това е най-голямата победа в така нареченото "Великото Дерби на Италия" между двата най-успешни клуба на национално ниво. Мачът е отпреди повече от век, през декември 1913 г., когато "Старата госпожа" побеждава Интер със 7:1. Грандът от Торино обаче не успява да се радва за дълго, тъй като след по-малко от месец са от грешната страна с 6:1... срещу същия съперник. Съдба!

Бенфика - Порто 12:2

Жулиньо е бил невероятен голмайстор, който завършва със 170 гола в 166 мача в португалското първенство. Да, това е малко над един гол  средно на мач. Именно той вкарва пет гола при скандалното поражение на Бенфика от Порто в "О Класико", играно в Лисабон.

Национал - Пенярол 6:0

Този, известен като "10-0 Класико“ от 1941 г., се състои от две основни глави. Защото, ако мачът между първите отбори завършва с победа с 6:0 за Насионал, техните „резерви“ правят 4:0 срещу втория отбор на Пенярол същия ден.

Байерн Мюнхен - Борусия 11:1

Тази победа с 11:1 за отбора на Байерн Мюнхен, воден от Торпедо Мюлер и Франц Бекенбауер срещу Борусия Дортмунд в "Дер Класикер", е кошмар за вратаря на отбора от Дортмунд - Юрген Ринио. И очевидно това е резултатът, който никога и никой не е очаквал, тъй като таблото е трябвало да бъде променяно ръчно. А през 1971 година то не е имало капацитета да се поставят две цифри в ползата на един отбор...

Чивас - Америка 7:0

Голямото съперничество в Мексико от 22 август 1956 г. ще се помни дълго. Според онези, които са преживели този мач, играчите на Америка са започнали с известна подигравка към Чивас, опитвайки се да дриблират и да демонстрират умения. След първия гол на Чивас обаче самочувствието им бързо угаснало.

Марсилия - ПСЖ 1:5

Най-новото унижение на това огромно съперничество се случи по време на френската лига само преди шест години. И за да направи победата с 5-1 на парижани още по-болезнена, тя дойде на собствения стадион на Марсилия през сезон 2017 година.

Коринтианс - Фламенго 6:0

Коринтианс, тогава пълен с легендарни играчи, унижава Фламенго на турнира в "Сао Пауло" през 1953 г. Хеттрик за голмайстора в историята на Коринтианс - Клаудио Христовам, който оставя следата си сред едно от най-горещите дербита.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички