Силна Англия със сладък успех над Хърватия на старта на Европейското първенство


Силна Англия със сладък успех над Хърватия на старта на Европейското първенство
Снимка: Getty Images/Guliver

7122 0

Един от големите фаворити на Европейското първенство по футбол в лицето на Англия започна успешно големия формат, след като надделя с минималното 1:0 над Хърватия. "Трите лъва" записаха първа победа в откриващия си мач на финали на европейски първенства, след като до момента имаха 5 равенства и 4 загуби.

Футболистите на Гарет Саутгейт доминираха над своя съперник и за момента оправдаха огромните очаквания към изпълнения с талант млад отбор. Англия обаче не успя да вкара повече от едно попадение. То се оказа достатъчно, за да нанесат първа загуба на Хърватия в откриващ мач за тях на континенталната надпревара.

В герой за "трите лъва" се превърна Рахим Стърлинг, който изигра двубоя на много високо ниво. Именно футболистът на Манчестър Сити донесе успеха чрез единственото попадение след отлична асистенция на Филипс.

Атакуващият футболист Хари Кейн не показа безспорните си качества и дори се отличи с един сериозен пропуск. В самото начало на срещата пък Фил Фоудън изигра добре индивидуално ситуация след пробив и подаване на Стърлинг, но изстрелът му накрая се отби в страничния стълб.

Другите отбори в група D са Шотландия и Чехия. Британско дерби и сблъсък между Хърватия и Чехия са следващите два мача в групата, които ще се проведат на 18 юни.

СЪСТАВИ

Англия: Пикфорд, Уолкър, Стоунс, Мингс, Трипиър, Райс, Филипс, Маунт, Фоудън, Стърлинг, Кейн

Хърватия: Ливакович, Вършалко, Чалета-Цар, Вида, Гвардиол, Брозович, Ковачич, Модрич, Крамарич, Перишич, Ребич

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 6-ата минута пред Англия се откри невероятна възможност за гол след много скоростно нахлуване на Стърлинг и подаване към Фодън. Той пое добре, напредна, освободи си позиция за изстрел и шутира към далечния ъгъл, но късметът му обърна гръб и топката се отби в страничния стълб.

В следващите минути "трите лъва" останаха на гребена на вълната и атаките им следваха една след друга. Почти всяка от тях изглеждаше опасна и Ливакович също трябваше да се намесва. Създаде се истинска вихрушка около вратата му, а гостите трудно задържаха топката.

"Шахматистите" укротиха своя съперник и успяха да изравнят значително притежанието на топката. Те удържаха първоначалния натиск, а след това играта стана по-равностойна.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

57' - 1:0! Англия излезе напред в резултата, въпреки че Хърватия игра далеч по-добре, отколкото го правеше през първата част. Груба грешка в отбрана за гостите, след която Филипс получи топката и изведе с чудесно подаване Рахийм Стърлинг, който от непосредствена дистанция успя да преодолее вратаря Ливакович.

5 минути по-късно "трите лъва" бяха много близо до това да удвоят аванса в резултата, след като Хари Кейн получи успоредно подаване и бе на милиметри да засече топката в опразнената врата, но бе блъснат от противниковия бранител, което го извади от баланс. Нападателят се удари в гредата и в крайна сметка получи медицинска помощ.

В течение на двубоя Хърватия опита да промени ситуацията и да натисне своя съперник, но чистите голови положения така и липсваха, а домакините от Англия се бранеха много компактно и опитваха да контраатакуват при всеки удобен шанс.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

ПРЕВЮ НА МАЧА АНГЛИЯ - ХЪРВАТИЯ

Англия, която е 4-ата страна в ранглистата на ФИФА, никога не е печелила откриващия си двубой на финали на европейски първенства по футбол, като е записала 5 равенства и 4 загуби. Ако обаче го стори срещу Хърватия, ще запише 7-а поредна победа за първи път от над 6 години насам. Към настоящата серия от 6 последователни триумфа добавяме и факта, че са допуснали само един гол в тези срещи.

"Трите лъва" трябва да са уверени в успеха, тъй като са загубили само веднъж от този съперник (останалите мачове са 3 победи и 1 равенство), въпреки че тази загуба бе изключително болезнена - на полуфиналите на Мондиал 2018 след продължения.

Англия няма загуба на "Уембли" от международните турнири на УЕФА и ФИФА (6 победи и 5 равенства в редовното време). А в същото време футболистите на Гарет Саутгейт са в серия и от 6 поредни победи като домакин, където и да е, като във всеки от случаите откриват резултата първи.

Хърватия никога не е минавала четвъртфиналите на европейски първенства. Любопитно е, че "шахматистите" не са губили откриващия си двубой на континенталната надпревара, записвайки 4 победи и 1 равенство.

Формата на отбора обаче не е никак добра, печелейки само 2 пъти в последните си 9 срещи (2 равенства и 5 загуби), като никоя от победите не дойде срещу отбор над 97-ото място в ранглистата на ФИФА. Нещо повече, не са побеждавали отбор от топ 10 на ФИФА от 2018 година, ноември месец, когато бе сломена Испания.

В 15 поредни мача Хърватия не успява да вкара гол в откриващите 15 минути, което значи, че едва ли ще има ударно начало за страната. А Англия печели последните си 12 мача срещу страни извън топ 10 на ФИФА, вкарвайки средно по 3,25 гола на мач.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички