Сенегал за първи път в историята си спечели Купата на африканските нации!


Сенегал за първи път в историята си спечели Купата на африканските нации!
Снимка: Getty Images/Guliver

10844 0

Сенегал за първи път в историята си триумфира на Купата на африканските нации. "Лъвовете" спечелиха драматичен финал срещу Египет след изпълнение на дузпи с 4:2. Голямата звезда на Сенегал Садио Мане вкара победната дузпа и хвърли в екстаз феновете.

"Сенегал създаде доста повече положения, като още в 4-ата минута можеха да поведат. За фал срещу Салиу Сис реферът отсъди дузпа. Голямата звезда Садио Мане застана зад топката, но ударът му беше спасен от вратаря на Египет Габаски.

Стражът на "фараоните" извади още няколко удара, а неговите съотборници играеха предимно дефанзивно и на контраатаки. Мохамед Салах и Хамди изпуснаха най-чистите положения за Египет. Редовното време завърши без голове и срещата отиде в продължения.

В дузпите гредата, нацелелна от Мохамед Абделмонем се оказа решаваща. Вратарите Габаски и Едуар Менди спасиха по една дузпа.

За играч на мача беше избран вратарят Мохамед Габаски, който се отчете с цели 8 спасявания и благодарение на неговите намеси "фараоните" стигнаха до изпълнение на дузпи.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

В 3-ата минута Мане атакува отляво и Абделмонем изчисти топката. В 4-ата минута Салиу Сис беше фаулиран в наказателното поле и реферът Гомес отсъди дузпа за Сенегал. Зад топката застана Садио Мане и вратарят на Египет Габаски спасява.

Сенегал продължи да натиска, като Салиу Сис опита далечен удар. "Лъвовете" стигнаха до корнер и не успяха да създадат нещо опасно.

В 13-ата минута Махмуд Хамди опита изстрел и топката беше хваната без проблем от Менди. В 18-ата Египет опита атака чрез Ел Фотух и Салах. Куяте успя да пресече топката в контраатака. Мане получи топката отдясно и стреля прекалено неточно.

Сенегал продължи да владее инициативата в следващите минути. В 27-ата минута Хамди успя да изчисти топката от краката на Диало в наказателното поле.

В 34-ата минута Салах получи топката и тя му беше отнета бързо от бранител на Сенегал. Сенегалците направиха контраатака и Исмаила Сар стреля прекалено неточно.

В 38-ата Буна Сар стреля от фал. Габаски улови без проблеми. В 43-ата минута Елнени изведе Мохамед Салах, който стреля опасно и Едуар Менди спаси. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Садио Мане тръгна в нападение за Сенегал и беше фаулиран от бранител на Египет. Гуейе стреля от прекия свободен удар, но прекалено високо. В 53-ата минута Габаски спаси опасен изстрел и отново показа стабилна игра.

В 56-ата минута отново Садио Мане изпусна добра възможност за "лъвовете" и Габаски спаси удара му. Две миути по-късно Карлош Кейрош пусна в игра Трезеге, Зизо и Хамди.

В 69-ата минута Абделмонем стреля с глава и не затрудни Едуар Менди. Две минути след това Египет стигна до пряк свободен удар. Защитата на Сенегал се справи и изчисти топката.

В 75-ата минута Фетух центрира към Хамди, който обаче беше доста далеч от целта. В 79-ата минута Хамди извърши нарушение. Сар стреля от пряк свободен удар и топката мина над вратата.

В 81-ата минута Габаски получи травма, но въпреки това стисна зъби и остана на терена. В 90-ата минута Зизо центрира от пряк свободен удар без резултат.

ПРОДЪЛЖЕНИЯ

Още в първата минута на продълженията Габаски спаси опасен удар на Бамба Диенг. Темпото след това положение спадна, като и двата тима се бореха в средата на терена. В 98-ата минута Трезеге навлезе в наказателното поле и не успя да задържи топката.

В 100-та минута Салиу Сис центрира отляво към Диенг и Габаски изби в корнер. След това Диало стреля с глава в аут. В 108-ата минута Хамди опита удар, който беше много далеч от целта. След това Буна Сар успя да отнеме топката от Трезеге.

В 115-ата минута Габаски спаси за пореден път след далечен удар на Бамба Диенг. В следващата атака Елнени стреля опасно и Едуар Менди спаси.

ДУЗПИ

1:0 - Калиду Кулибали

1:1 - Зизо

2:1 - Абду Диало

2:1 - Мохамед Албелмонем (греда)

2:1 - Буна Сар (Габаски спасява)

2:2 - Хамди

3:2 - Ахмаду Бамба Диенг

3:2 - Лашин (Менди спасява)

4:2 - Садио Мане

Стартови състави:

Сенегал: Менди, Б. Сар, Кулибали, Диало, Сис, Куяте, Гей, Менди, И. Сар, Мане, Диедиу

Египет: Габаски, Ашур, Абделмонем, Хамди, Ел Фотух, Елнени, Фати, Ел Сулия, Салах, Мостафа, Мармуш

Къде да гледаме Сенегал - Египет?

ПРЕДИ МАЧА

Сенегал тръгна неубедително в груповата фаза, като с голова разлика 1:0 в трите мача стигна до елиминациите. Момчетата на Алиу Сисе обаче успя да победи Екваториална Гвинея и Буркина Фасо с по 3:1 и набра ход в елиминациите.

"Фараоните" също не показаха най-доброто от себе си в първия мач от групата си, след като загубиха от Нигерия. Две победи срещу Судан и Гвинея-Бисау обаче ги пратиха напред в турнира. В елиминациите Египет се справи със силни съперници, като спечели с дузпи срещу Кот д'Ивоар, обърна Мароко в 1/4-финалите и отново с дузпи отстрани домакина Камерун.

Сенегал никога не е печелил турнира, като на два пъти стигаше до финалите. Египет има 7 трофея, като за последно триумфира през 2010 г. над Гана.

Вижте и какви са коефициентите за двубоя.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички