Саудитска Арабия пуска кандидатура за домакин на Световно първенство


Саудитска Арабия пуска кандидатура за домакин на Световно първенство
Снимка: GettyImages

440 0

Саудитска Арабия се развива с високи темпове и в това няма спор. Сега дойде и момент, в който саудитците са решили да пуснат кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2034 година, която почти сигурност ще бъде успешна. Това се дължи на факта, че преди изтичането на крайния срок на ФИФА няма други заявки.

Саудитска Арабия става втората страна след Катар домакин на Световно първенство

4 години по-рано през 2030 г. съвместни домакини на Мондиала ще бъдат Мароко, Португалия и Испания, за следващия турнир от международната федерация се ограничават до избор от Азия и Океания. За това и Саудитска Арабия е напълно логично решение на "проблема", превръщайки се във втората държава от Персийския залив, която ще приеме такъв мащабен спортен форум след Катар през 2022 г. 

Още: Извращение или революция? За първи път в историята - Световно първенство по футбол на три континента

В същото време, футболната федерация на Саудитска Арабия обяви лозунга: "Растем. Заедно". Кампанията за Световното първенство ще покаже начина, по който нацията укрепва връзките с други страни чрез спорта. През последните няколко години саудитците инвестираха сериозно в спортове като футбол, Формула 1, бокс и голф, което провокира критики към кралството, че по този начин "измива" историята си по отношение на спазването на правата на човека. Страната отрича обвиненията в нарушаване на правата на човека и казва, че защитава националната си сигурност чрез своите закони.

Следващата стъпка в процеса е подаването на пълните документи за кандидатстване пред ФИФА през юли, като избирането на домакини за двете предстоящи Световни първенства през 2030-а и 2034 година ще бъде осъществено на конгреса на ФИФА в края на годината. Следващият футболен Мондиал ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада през 2026 година. Припомняме, че на последния Мондиал Аржентина Аржентина стана световен шампион след спиращ дъха трилър срещу Франция.

Най-иконичните, популярни и епични снимки от финала на Световно първенство 2022

Фен "изби рибата" със 157 коефициент за двата финала на Световно първенство 2022

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички