Роналдо, Бекъм, Меси: Кой е властелинът на свободните удари? (ТОП 10)


Роналдо, Бекъм, Меси: Кой е властелинът на свободните удари? (ТОП 10)
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

3543 0

Не са много действията на футболния терен, които вълнуват феновете да видят топка, която минава над стена от играчи и влезе право в ъгъла на мрежата, оставяйки вратаря безпомощен, а именно - класическият свободен удар!

Свободните удари изискват комбинация от умения и интелигентност, за да бъдат изпълнени успешно. Надеждният специалист по свободни удари е ценен за всеки отбор, така че не е чудно, че играчите прекарват часове на тренировъчното игрище, усъвършенствайки уменията си за свободни удари.

В историята на футбола е имало многобройни майстори на статичните положения като Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Жуниньо Пернамбукано, Диего Марадона и много други. В настоящия материал ще ви запознаем с десетимата футболисти, които могат да се похвалят с най-много голове от свободни удари.

10. Кристиано Роналдо (60 попадения)

Кристиано Роналдо е един от най-великите голмайстори в историята и притежава умението да вкарва от почти всяка ситуация.

Свободните удари на CR7 генерират зашеметяващо темпо и сила, когато са перфектно изпълнени. Това го прави един от най-опасните изпълнители на свободни удари.

Сър Алекс Фъргюсън веднъж коментира, че небезизвестният гол от свободен удар на Роналдо срещу Портсмут през 2008 година е най-добрият, който е виждал.

9. Рожерио Сени (61 попадения)

Рожерио Сени е смятан за един от най-великите бразилски вратари за всички времена. Той е вратарят с най-много голове в историята на футбола.

Той вкара забележителните 131 гола през кариерата си, като повечето от тях идват от свободни удари и дузпи - само един е отбелязан от игра.

Това, което направи Сени един от футболистите с най-много голове от пряк свободен удар в историята, е способността му да поставя топката точно там, където искаше, често в горния ъгъл на мрежата или просто извън обсега на вратаря.

8. Зико (62 попадения)

Зико е един от най-великите бразилски играчи в историята. Той беше известен с удивителната си точност при изпълнение на свободен удар. Само 62 от 100-те му гола от фал обаче бяха официално признати.

Страхотната техника на Зико, при изпълнение на свободен удар, поставяше често топката в горния десен ъгъл, без да остави шанс на противниковите вратари.

7. Диего Марадона (62 попадения)

Диего Марадона се помни най-вече със своите невероятни плеймейкърски умения, а именно това кара хората да забравят за неговия "убийствен" инстинкт, щом стане дума за свободни удари. Аржентинецът можеше да използва левия си крак, за да прави почти всичко, което пожелае с топката.

Дистанцията никога не е била проблем за Марадона, неговите силни и технични удари от статични положения винаги са били проблем за вратарите, срещу които се е изправял.

6. Лионел Меси (62 попадения)

Веднага след Марадона се нарежда и Лео Меси със същия брой голове. Аржентинецът, за разлика от своя вечен съперник - Кристиано Роналдо, винаги е залагал на техниката и отличното позициониране вместо на силата.

Бълхата има редица уникални изпълнения от статични положения, а съвсем наскоро "избухна" с решаващ гол от свободен удар, който донесе ценни точки за неговия ПСЖ.

5. Дейвид Бекъм (65 попадения)

Дейвид Бекъм определено е най-известният изпълнител на свободни удари. Способността му да придава изключителна скорост в своите опити го превърна в изключителен футболист и майстор на статични положения.

Неговият най-запомнящ се пряк свободен удар беше чудесният гол в последните минути на срещата между Англия и Гърция, който прати "трите лъва" на световните финали през 2002 година.

4. Роналдиньо (66 попадения)

Бразилският магьосник притежаваше всичко - от страхотен дрибъл, до майсторство при статичните положения. Неговите удари притежаваха сила, техника, скорост и елемент на изненада.

Именно този елемент изненада Дейвид Сиймън и Англия по време на Мондиал 2002 в четвъртфиналната фаза на турнира, когато Роналдиньо вкара едно от най-страхотните си попадения.

3. Виктор Легроталие (66 попадения)

Когато става дума за футбол в Аржентина, Меси и Марадона идват в съзнанието на всеки. Но аржентинският играч с най-много голове от свободен удар в историята на страната е Виктор Легроталие.

Легроталие прекарва по-голямата част от кариерата си в аржентинския клуб Химнасия Есгрима де Мендоса и се превръща в клубна икона.

Именно неговата желязна психика му помага страшно много, за да достигне цифрата от 66 гола от статични положения.

2. Пеле (70 попадения)

Пеле се слави като най-великия футболист, подвизавал се по световните терени. За мнозина може да се окаже изненада, че легендарният бразилец е бил изкусен майстор на свободните удари. Бразилската икона често е изпълнявала своите удари със страшна доза сила.

Мощният свободен удар на Пеле срещу Румъния на Световното първенство през 1970 година определено ще бъде записан като един от най-великите му голове в историята.

1. Жуниньо Пернамбукано (77 попадения)

Легендата на Олимпик Лион се смята за един от най-великите изпълнители на свободни удари. Неговите 77 гола от статични положения, говорят много за статута му на такъв.

Техниката на Жуниньо и до ден-днешен остава неразгадана. Бразилецът винаги е залагал на техника пред сила и попаденията му завинаги ще останат в историята на световния футбол.

Има най-различни информации, че отборите, които са се изправяли срещу Жуниньо са избягвали да фаулират него, както и съотборниците му, за да не усетят яростта на бразилеца от статични положения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички