Осъдиха бившия генерален секретар на ФИФА за корупция


Осъдиха бившия генерален секретар на ФИФА за корупция
Снимка: Getty Images/Guliver

1238 0

Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке, който дълги години бе дясна ръка на отстранения президент на организацията Сеп Блатер, получи условна присъда от съда в Швейцария за участието си в разпределението на телевизионните права от Световните първенства по футбол.

В същото време президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелайфи, който също бе подсъдим по делото, бе оправдан. Валке ба намерен за виновен по по-лекото от двете обвинения срещу него - за фалшифициране документи, свързани с договорите за телевизионните права в Италия и Гърция, като бе осъден на 120 дни затвор условно, както и да върне 2 милиона долара нанесени щети на ФИФА.

Оправдан бе и гръцкият бизнесмен Динос Дерис, който бе обвинен в "частна корупция". Решението на швейцарския съд се счита за победа за обвиняемите, особено за Ал-Хелайфи, тъй като прокуратурата искаше ефективни присъди и за тримата обвиняеми.

"След безмилостна четиригодишна кампания срещу мен, която игнорираше основните факти и закони, най-накрая името ми бе напълно изчистено. Днешното решение е пълно реабилитиране и възвръща вярата ми във върховенството на закона", коментира босът на ПСЖ, който бе обвиняем в ролята си на директор на катарски телевизионен гигант beIN Media.

Това бе първото решение на съда в Швейцария по близо 20-те производства, които бяха започнати в последните пет години срещу бившето ръководство на ФИФА.

А колко години затвор можеше да получи босът на ПСЖ, ако беше осъден - вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички