Как случаят на Николай Бодуров се оказа пример за важно решение на ФИФА за Ковид-19?


Как случаят на Николай Бодуров се оказа пример за важно решение на ФИФА за Ковид-19?
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

3265 0

След почти глобалното спиране на футболната дейност, много клубове не бяха в състояние да изпълнят съществуващите си договорни задължения, тъй като значителните потоци от приходи от постъпленията, спонсорството и тв излъчването бяха сериозно засегнати.

Наскоро FIFA публикува решение, което се отнася до степента, до която глобалната пандемия е причинила "форсмажорни обстоятелства" и дали това е довело до аргумент, оправдаващ неплащането на даден клуб по договорени заплати.

Този случай идва седем месеца след като FIFA публикува Насоки за регулаторните въпроси за футбола („Насоките“) и COVID-19, целящи да помогнат на заинтересованите страни да се ориентират във финансовото сътресение, причинено от пандемията. Като се обясняват и факторите, които съдебните органи на ФИФА биха взели предвид, когато клубовете не могат да си позволят да изпълняват своите финансови задължения.

Въпросният случай се отнася до българския играч Николай Бодуров и иранския клуб Естеглал, пише lexology.com. Играчът и клубът са сключили краткосрочен трудов договор на 30 януари 2020 г., който трябваше да продължи до 31 май 2020 г. Съгласно него Бодуров е трябвало да получава 25 000 евро на месец, като допълнителни 10 000 евро трябва да бъдат изплащани на неговия агент.

В Иран бе въведен "локдаун" на 27 февруари, а играчът напусна страната на 6 март. На 14 март клубът обяви, че тренировъчният процес е спрян до второ нареждане. На същия ден бившият играч на ЦСКА отправя искане за неизплатени заплати в съответствие с член 14а от Регламента на FIFA за статута и трансфера на играч. Към тази дата са били просрочени две месечни заплати, в допълнение към 10 000 евро, дължими на агента.

Иранският клуб не оспорва плащането, а вместо това иска удължаване на срока за плащане на парите. Член 14bis предвижда, че играчът трябва да даде на длъжника клуб 15 дни, за да изпълни изцяло финансовите си задължения, преди да може да прекрати договор с основателна причина въз основа на две неизплатени месечни заплати. Играчът обаче отказва да даде на клуба тази отсрочка, а иска да му бъдат изплатени изцяло до 29 март 2020 г., в противен случай той ще прекрати договора си.

Плащането така и не е извършено и Бодуров прекрати договора си на 30 март 2020 г. По-късно същия ден клубът изпраща писмо до Играча, в което обяснява, че започва дисциплинарно наказание срещу него за напускане на страната на 6 март 2020 г. без разрешението на клуб. На 21 май 2020 г. Играчът подаде иск пред FIFA DRC.

Решението на Камарата за разрешаване на спорове на ФИФА

ДРК прие твърденията на Играча, с изключение на искането за комисионна на агента за допустимо, тъй като не е „спор, свързан със заетостта“, и отхвърли всички становища на Клуба.

От решаващо значение за констатациите на ДРК беше, че когато футболната дейност в Иран е спряна, две месечни заплати вече са били просрочени. ДРК също установи, че клубът не е направил никакъв проблем с напускането на играча от страната преди неговото прекратяване на договора и че банковите ограничения в Иран не могат да оправдаят неизпълнението на договорните задължения на клуба.

 По-голям интерес предизвика констатацията на ДРК по въпроса за "форсмажорни обстоятелства". ДРК смята, че е необходимо всяка страна, която разчита на правната концепция за тях, да докаже съществуването си в съответствие с приложимите закони и/или правила.  От камарата споделят, че от клуба не са представили никаква форма на документални доказателства или твърдения, че ситуацията, пред която е изправена, трябва да се счита за ситуация на "форсмажорни обстоятелства".

Освен това Камарата се позова на факта, че ответникът само спомена, че състезанието в Иран би трябвало да продължи и след 24 юни 2020 г., но не уточни допълнително това твърдение или посочи какви последствия би имало продължаването на завършването за договорните отношения с играча. Именно и това е основната причина в случая на Бодуров "Насоките" от ФИФА да не са в полза на клуба и показват, че не винаги може да се разчита на тях.

А защо Николай Бодуров се превърна в "персона нон грата" в ЦСКА, където неотдавна беше и капитан, вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички