Продава се фланелката на Марадона от гола с ръка срещу Англия за МИЛИОНИ


Продава се фланелката на Марадона от гола с ръка срещу Англия за МИЛИОНИ
Снимка: Guliver/GettyImages

2532 0

Прословутият гол на Диего Марадона "Ръката на Бог" остана завинаги в историята на футбола и затвърди легендарния статут на аржентинската суперзвезда. Сега фланелката, която нападателят носеше във въпросния мач на Световното първенство през 1986 г., се оценява на най-малко 4 милиона паунда. През последните 35 години тениската с номер 10 е собственост на бившия полузащитник на Англия Стив Ходж, след като двамата си размениха фланелките в края на четвъртфинала между Аржентина и Англия.

"Гаучосите" спечелиха въпросната среща с 2:1, а тогавашният 25-годишен Марадона, отбелязва и двете попадения в мача, като второто по-късно е определено за "Гол на века". Два мача по-късно, Аржентина спечели за втори и последен път световно първенство, а от Мондиал '86 досега, "небесносините" успяха два пъти да се класират на финал, в последствие загубени, а последният бе през 2014г.

"Божията ръка" до ден днешен е изключително противоречива, а отиграването на Марадона остана незабелязано от покойния съдия Богдан Дочев. След като българинът одобри гола, той беше потвърден и от страничния съдия.

Бившият национал Ходж, коментира, че фланелката на Марадона има "дълбоко културно значение за футболния свят и аржентинското население". "Беше абсолютна привилегия да играя срещу един от най-великите и великолепни футболисти на всички времена", добави защитникът.

Брам Вахтер, ръководител на магазин за улично облекло и модерни колекционерски стоки, продава тениската на търг и също коментира "златното момче": "Ръката на Бог" наистина е уникален момент не само в историята на спорта, но и в историята на 20-и век. Моментът отекна далеч отвъд света на футбола и вдъхнови книги, филми и документални ленти. Марадона е запомнен като един от най-великите в спорта".

Онлайн наддаване за фланелката на покойния Дон Диего ще се проведе между 20 април и 4 май, а тениската ще бъде ексклузивно изложена в галерията на Sotheby's New Bond Street.

Преди време семейството на Марадона обяви за продан подарък от Стоичков, ето кой е!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички