Президентът на Чили се ядоса след прекратен футболен мач, закани се на "малка група престъпници" (ВИДЕО)


Президентът на Чили се ядоса след прекратен футболен мач, закани се на "малка група престъпници" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / колаж: SportLive

1183 0

Президентът на Чили - Габриел Борич, разкритикува насилието по стадионите в страната и по-специално прекратеното в неделя (30 април) дерби между местните грандове Универсидад де Чили и Универсидад Католика.

Срещата на стадион "Мунисипал Естер Роа Реболедо" в Консепсион беше спряна заради безредици по трибуните и хвърлянето на факли и бомбички по пистата. Националната професионална футболна асоциация (АНФП) вече обяви, че срещата ще бъде пренасрочена за друга дата, но ще се играе без публика!

"Няма да позволим на малка група престъпници да вземат контрол върху стадионите за сметка на всички хора, които идват да гледат шоуто спокойно и за удоволствие", написа Борич в профила си в "Twitter", който е фен на Универсидад Католика.

"Ние се присъединяваме към думите на президента на Републиката, така че отговорните за събитията от неделя трябва да получат цялата тежест на закона. Също така искаме неговата подкрепа за борба с тези актове на насилие, които за момента се изплъзват от нормалните санкции. И това изисква работа във всички сектори на обществото", пък се казва в становище на АНФП, обявено часове след това на президента на Чили.

Сега предстои да бъде свикана спешна среща на всички възможни организации и държавни институции, за да бъдат пресечени подобни сцени още в зародиш. Безредиците на футболните мачове в страната бяха нещо невиждано в годините след края на диктатурата на генерал Аугусто Пиночет (1973 - 1990 г.) и след това, но в последно време контролът от страна на полицията и клубовете намаля и всяка година проблемите ескалират все повече и повече, превръщайки стадионите в опасна зона.

Борич, който е от хърватски произход, е осъждал насилието в спорта в страната и преди. Той говори по темата и във връзка със сериозните инциденти с привържениците на Коло Коло и Универсидад Католика в миналогодишните мачове за Копа Либертадорес.

"Клубовете трябва да поемат отговорност... или по-скоро да прекратят всякакъв вид връзки с организации като Барас Бравас. Ще има намеса в тези отношения 'клубове-привърженици', ако самите отбори не се справят", закани се той тогава.

*Четете последните новини от световния и европейски футбол в SPORTLIVE.BG!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички