Престъпният момент, който едва не остави Роналдо без последно световно (ВИДЕО)


Престъпният момент, който едва не остави Роналдо без последно световно (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

11290 0

Неведнъж мегазвездата на световния футбол Кристиано Роналдо е намеквал, че Мондиал 2022 вероятно ще бъде последният голям форум, на който участва със своя национален отбор - Португалия. За негово щастие той ще играе в Катар, но имаше голяма вероятност това да не стане, ако страната му му не бе преминала през Италия и Македония в баражите за място на финалите. 

Как и защо Мондиал 2022 можеше да е без Роналдо и Португалия?

Кристиано беше в малко по-периферна роля в баражите за Мондиал 2022, но все пак ще играе в Катар. Това обаче можеше да не се получи, след като чисто съдийска грешка можеше да го лиши от това да представлява родината си на рекорден 5-и шампионат на света.

Преди плейофите пък "мореплавателите" първо завършиха наравно с Ирландия, а след това дойде и още един съдбоносен момент - решаващият втори мач със Сърбия и последен от квалификационната група. В него Португалия, която дори бе домакин, поведе, но допусна пълен обрат, като той бе осъществен с попадение в последните секунди.

Ключовият момент: Несправедливостта към Роналдо и Португалия срещу Сърбия

В крайна сметка Сърбия спечели групата с 20 точки, докато европейският шампион от 2016 година остана втори със 17. Тогава мнозина се сетиха за онази недопустима и огромна грешка от първата среща между Сърбия и Португалия, играна в западната ни съседка.

Гостите поведоха с 2:0 до 36-ата минута чрез два гола на Диого Жота и изглеждаше сякаш може дори да се стигне до разгром. Александър Митрович (46') и Филип Костич (60') обаче успяха набързо да изравнят през втората част. А в самия край на мача се стигна и до въпросния скандален момент.

Буквално в последните секунди от срещата Роналдо получи дълго подаване в противниковото наказателно поле, а стражът на Сърбия Дмитрович излезе неразчетено, което позволи на португалеца да стреля от въздуха с едно докосване.

Ударът му не се получи напълно успешен, нямаше и достатъчно сила, но въпреки това Кристиано стори достатъчно, за да мине топката голлинията, а намесата на бранителя на Сърбия да бъде закъсняла. Гол имаше. ВАР обаче - нямаше.

Главният съдия, както и реферът на страничната линия, не видяха, че топката е преминала голлинията. Попадението не бе зачетено, а Кристиано просто не вярваше на това, което се случи. Малко след това бе даден и последният съдийски сигнал, а Роналдо гневно напусна терена и хвърли капитанската си лента на земята. 

Това бе един от най-несправедливите моменти, породиха се въпроси защо е нямало ВАР, но едва ли някой тогава е осъзнавал всъщност каква огромна тежест ще има за бъдещето на Португалия, за бъдещето на Кристиано.

За щастие на португалеца, това е в миналото и той ще играе на Мондиал 2022. За разлика от него обаче, европейският шампион Италия ще гледа шампионата по телевизията! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички