Какво ще значи Мондиал 2022 без Кристиано Роналдо и Португалия?


Какво ще значи Мондиал 2022 без Кристиано Роналдо и Португалия?
Снимка: Getty Images

6067 0

Последните два европейски шампиона по футбол завършиха по кошмарен начин последните световни квалификации и след меко казано неприятно стечение на обстоятелствата при жребия за плейофите ще наблюдаваме тазгодишното Световно първенство по футбол в Катар без някой измежду Португалия и Италия.

Нелепите издънки на Португалия и Италия, наказани от съдбата

Едва ли това се е харесало на някой неутрален привърженик на футбола, имащ желанието да види всичко най-добро на Мондиал 2022, но реалността не може да бъде променена. На 24 март Португалия се изправя срещу Турция, а Италия срещу Северна Македония. Победителите от тези двойки се срещат на 29 март, а спечелилият своеобразния финал тим се класира за Световното първенство.

Пределно ясно е, че Мондиал 2022 ще загуби голяма част от блясъка си, без значение коя от двете страни не се класира. Този материал има за цел да обясни какво би се случило, ако големият форум се проведе без "мореплавателите" и съответно техния капитан и голмайстор Кристиано Роналдо. От SportLive.bg сме наясно, че футболът е непредвидима игра и не е невъзможно дори да наблюдаваме "финал" между Северна Македония и Турция, така че подчертаваме многото условности.

Роналдо се приближава до пенсия, Португалия - до най-силния си състав в историята

Мнозина не поставяха Португалия на футболната карта сред най-големите, въпреки че "мореплавателите" разполагаха с един от двамата хегемони на футбола за последните над 10 години - Кристиано Роналдо. Спечеленият трофей през 2016 година бе истински подвиг и на всички анализатори бе пределно ясно, че всъщност това далеч не е най-добрият състав в Европа (потвърди го и целият път на Португалия - от групите до самия трофей).

Въпреки това спечелената европейска титла бе най-сериозното постижение във футболната история на страната, а освен това малко или много промени начина, по който хората гледат на нея. Към това можем спокойно да добавим факта, че всъщност в последните няколко години влезе много "свежа кръв" в състава на Фернандо Сантош, който вече разполага с играчи, които демонстрираха огромно развитие и по нищо не отстъпват като имена на другите звездни селекции. И Диого Жота, и Бруно Фернандеш, и Рубен Диаш са три от най-красноречивите примери за това.

"Мореплавателите" станаха отбор, с който всеки се съобразява. Те показаха нелоша игра на Евро 2020, където отпаднаха от Белгия след достойно представяне. Този турнир бе и един от най-силните за звездата на отбора Кристиано Роналдо, когато говорим за големи форуми с националната фланелка.

Няма съмнения, че именно CR7 ще съжалява най-много от всички футболисти на Португалия, ако страната не се класира за Мондиал 2022. Не само заради амбицията му винаги да побеждава, но и заради още един фактор, който натъжава неутралния привърженик. Нееднократно е ставало въпрос, че Световното първенство по футбол през тази година ще е последният голям форум, на който ще видим Кристиано с националната фланелка. Да, обаче никой не е допускал, че може изобщо да не го видим там, и то не поради контузия, а поради факта, че страната няма да успее да се класира. Така изведнъж може да се окаже, че Роналдо вече е изиграл последните си мачове на европейски и световни първенства, защото за Евро 2024 той ще бъде на 39 години и колкото и впечатляваща физика да има, да не забравяме твърдението от по-горните редове - Португалия има силни футболисти!

Какво изпуска Мондиал 2022 без Кристиано Роналдо?

На Евро 2020 Кристиано вкара 5 гола и даде 1 асистенция. Той е единственият с попадения на 5 европейски първенства (има голове и на всяко световно, на което е участвал). Изпревари Мишел Платини по голове на европейски първенства, а сборът между попаденията му на финалите на континенталните надпревари и попаденията от световни първенства скочи до 21, изпреварвайки Мирослав Клозе и заемайки първата позиция по този показател.

Истината е, че колкото и да му се иска, дори и да участва на Мондиал 2022, изглежда невъзможно Роналдо да стане голмайстор в историята на световните първенства. Към момента той има 7 попадения, а лидер е Клозе с 16. Кристиано обаче би изпуснал потенциално още няколко двубоя, с които да се приближи до номер 1 по мачове с националната фланелка (дели 3-ото място с Ахмед Хасан от Египет с по 184 мача, лидер е Сон Чин Ан от Малайзия с 219). Освен това той няма да може да се изкачи в класацията за играчи с най-много мачове на финали на световни първенства. Португалецът има 17 (най-много за своята страна), a лидер е Лотар Матеус с 25 за Германия.

Освен това по този начин ще се сложи край на изумителната серия на Кристиано да участва на финалите на всяко възможно (спрямо възрастта му) европейско и световно първенство (на всяко едно от тях той не пропуска да реализира попадения - има участия на 5 европейски и 4 световни).

Колкото и невъзможно да звучи (още повече предвид формата, в която започва тази година), Кристиано не си е казал, че е спрял с най-ценните индивидуални награди. Вече изостава на цели 2 от големия съперник Лионел Меси (що се касае до "Златната топка"), а евентуално пропускане на Мондиал 2022 ще значи, че Роналдо няма никакъв шанс отново да грабне най-ценния индивидуален приз във футбола (изглежда още по-трудно да го стори през 2023-а година, така че вероятно тази година е последният му шанс).

Преките сблъсъци Роналдо - Меси, вече приключили?

Меси и неговата Аржентина пък са сигурен участник. Лео също е към края на своята кариера, а през годините той и Кристиано си дадоха десетки сблъсъци, макар и тези на национално ниво да не бяха никак много. Португалия и Аржентина са се изправяли два пъти един срещу друг с двамата в съставите си. И двете срещи са приятелски. През февруари 2011 година Аржентина печели с 2:1, като и Меси, и Роналдо вкарват. През 2014 година пък Португалия побеждава с 1:0, но попадението не е дело на Кристиано.

Какво по-хубаво за неутралния привърженик от това в залеза на кариерите им двамата да се изправят за един последен път един срещу друг. На национално ниво. За първи път на най-високото възможно равнище - световно първенство по футбол.

Зрелище, драми, големи имена, красиви попадения и изпълнения ще има на Мондиал 2022 така или иначе, но сякаш футболният привърженик заслужава да си вземе едно по-грандиозно сбогом с Кристиано Роналдо. Жалкото е, че ако се стигне до този шанс, то той ще бъде за сметката на настоящия европейски шампион.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички