Право към финалите: Турция разби Латвия и се класира на Евро 2024


Право към финалите: Турция разби Латвия и се класира на Евро 2024
Снимка: GettyImages

8147 0

Турция разби Латвия с 4:0 и си гарантира място на Европейското първенство догодина. Южната ни съседка беше безапелационна и заслужено намери място сред най-добрите в Германия.

Резултата в полза на домакините откри Юнус Акгюн в 58-ата минута на срещата. Дженк Тосун удвои преднината на своя тим в 83-тата минута. 4 по-късно Керем Актюркоглу покачи на 3:0. Крайното 4:0 оформи Дженк Тосун във втората минута на добавеното време.

Така Турция запази едноличното си лидерство в подреждането в своята Група "D". Възпитаниците на Винченцо Монтела имат 16 точки на сметката си и преимущество срещу втория и третия, съответно Уелс и Хърватия, които делят по 10 пункта.

Как се разви двубоят?

Турция започна по-настоятелно мача. Още в 3-тата минута Бардакчи шутира от много сериозно разстояние, но топката профуча над напречната греда.

В 11-тата минута Йозкачар получи центриране, което засече с глава от точката за изпълнение на дузпа. И неговият опит обаче не порази целта.

10 минути по-късно домакините откриха резултата. Юнус Акгюн се разписа. Положението обаче бе преразгледано от "ВАР", а попадението - отменено.

В 36-ата минута Бардакчи уцели и гредата. Той се засече с глава коженото "кълбо" от много близко разстояние след от корнер центриране на Хакан Чалханоглу.

Отново той, 3 минути преди да изтекат редовните 45, се озова с топка в крака на метри от противниковата врата. Тя обаче премина покрай десния страничен стълб.

Второто полувреме също Турция започна по-силно. Домакините не притъпиха остротата си в атака, знаейки, че само победа ги дели от класиране на финалите.

В 58-ата минута Юнус Акгюн ознаменува усилията на своите съотборници с гол. Той нахлу в пеналтерията, получавайки хубаво подаване от Йозкачар, което засече, откривайки резултата.

Попадението сякаш събуди гостите, които започнаха все по-смело да поглеждат към противниковата врата. Янис Икауниекс и Раймондс Кролис на няколко пъти опитаха да върнат "жеста", но бяха спирани.

7 минути преди изтичането на редовните 90 Дженк Тосун покачи на 2:0 за Турция. С глава нападателят засече центриране на Самет Акаудин, удвоявайки преднината на своя тим.

Керем Актюркоглу направи резултата класически в 87-ата минута. След кратко прекъсване топката бе изпратена в пеналтерията на Латвия. С десния крак той не се посвени и също се разписа.

Дженк Тосун отбеляза втория си гол, оформяйки крайното 4:0 във втората минута на добавеното време. Така възпитаниците на Винченцо Монтела покачиха сметката си на 16 точки, с което си гарантираха място на Евро 2024 г.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички