23 години без Норвегия на Европейско или Мондиал: Испания ликува в Осло! (ВИДЕО)


23 години без Норвегия на Европейско или Мондиал: Испания ликува в Осло! (ВИДЕО)
Снимка: GettyImages

8815 0

Испания гарантира класирането си за основната фаза на Европейското първенство през 2024 година в Германия. Това се случи при успеха над Норвегия в Осло с 1:0. В герой за победителите се превърна Гави с единствения гол в мача (49’).

Това бе второто попадение за гостите в мача, след като такова реализира и Мората в 20-ата минута, но бе отменено поради фрапантна грешка на нападателя. Подобна можеше да е съдбата и на победното, но ВАР го призна след дълъг преглед.

Така Норвегия остана без успех у дома срещу Испания и по-лошото - без шансове за класиране на форума в Германия. Испания вече е на върха във временното класиране с 15 точки след 6 двубоя, а със същия актив е и Шотландия. Пред Норвегия предстои само гостуване на “гайдарите”, но разполага с 10 пункта на третото място.

По този начин скандинавската селекция ще оформи 23 години без класиране на Европейско първенство или Мондиал. За последно те го правят през 2000 г., когато завършват на девето място на Европейското в Нидерландия и Белгия. 

Испания победи за втори път съперника си по време на квалификациите след 3:0 в Малага. За актуалния шампион в Лига на нациите това бе и втора победа при визита на норвежците след чиста класика преди 20 години. До края на квалификациите възпитаниците на Де ла Фуенте имат гостуване на Кипър и домакинство на Грузия.

Първо полувреме

Тих бе първият четвърт час в Осло и той няма да бъде запомнен от феновете с нищо особено. Гостите контролираха топката през над 70% от времето, но и така не успяха да стигнат до нещо опасно. 

Единственият удар бе дело на Карвахал след 13 минути игра, но той бе неточен. 

До много куриозна ситуация се стигна в 20-ата минута. Тогава Страндберг бе напът да си вкара автогол, но в последния момент Мората реши да играе с топката.

Кълбото и без неговото участие щеше да влезе във вратата на Ниланд, но той реши да я докосне. Това се оказа и грандиозната грешка за опитния нападател. ВАР даде сигнал и Щилер моментално прегледа ситуацията. 

Тогава се оказа, че попадението ще трябва да бъде отменено, тъй като Мората е в позиция на засада, а по актуалните правила на футбола - Страндберг няма пълен контрол над топката и се зачита засадата на испанеца - 0:0!

В заключтелните минути на първата част Холанд бе изпуснат от противниковата отбрана и два пъти се оказа на стрелкова позиция. Във втория случай той създаде и първата голова ситуация за скандинавците, но тя не донесе никакъв успех. 

Второ полувреме

ГОЛ! Гостите стигнаха до нов съмнителен гол в 49-ата минута. Той бе дело на Гави. Младокът стори най-лесното в цялата ситуация, след като Ниланд не успя да реагира за пореден път и вратата изглеждаше опразнена. 

Video edited on Kapwing

Ситуацията бе няколко минути преглеждана от ВАР, но в крайна сметка попадението отново бе признато. И в този случай имаше големи съмнения около позицията на Мората, но в крайна сметка Испания поведе - 0:1!

20 минути отне на домакините, за да отправят първия си удар през втората част. Той бе дело на Нуса, появил се в игра в 58-ата минута. 

Към 65' Холанд и Йодегард тотално бяха изключени от атаките на домакините чрез отличните дефанзивни действия на "Ла Фурия Роха".

Около 85-ата минута двата тима имаха възможост да си вкарат по гол. Първоначално Холанд засече ниско центриране и можеше да накаже Симон, но ударът бе прекалено лек. В ответната атака Мората прехвърли Ниланд и бе напът да вкара.

В последния момент кълбото бе отбито от домакински бранител, а бе отсъдена и засада.  

Стартови състави 

Норвегия: Ниланд, Риерсон, Страндберг, Йостигард, Мелинг, Боб, Берг, Берге, Аурснес, Йодегард, Холанд;

Испания: Симон, Карвахал, Льо Норман, Лапорт, Гарсия, Гави, Родри, Руис, Торес, Мората, Фати;

Преди мача

"Ла Фурия Роха" е тотален фаворит в група "А", но преди двубоя от осмия кръг е втори с 12 точки от 5 двубоя. Водач е Шотландия с 15 пункта и с един изигран мач повече. Толкова има и третият Норвегия, но с 10 пункта. 

Битката обаче категорично ще е между първите три отбора, тъй като четвърти е Грузия, но само с 4 точки от 5 срещи. През настоящия век Испания е гостувала два пъти на скандинавската страна - 3:0 и 1:1 за испанците. 

Добрата новина за домакините е, че липсват контузени, докато сериозните липсващи за Испания са Балде и Нико Уилямс. Възпитаниците на Де ла Фуенте не са губили последните си пет срещи, а междувременно станаха и шампиони в Лига на нациите. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички