Потвърдено: Отборите ще могат да извършват по 5 смени по време на мач


Потвърдено: Отборите ще могат да извършват по 5 смени по време на мач
Снимка: Getty Images/Guliver

3394 0

Футболните отбори вече ще могат да извършват по пет смени по време на мач. Международният борд на футболните асоциации (IFAB) е направил временни поправки в правилата на играта, сред които е и решението за пет смени на мач.

До промяната се стигна след предложение на ФИФА, а от международния орган, който определя правилата на играта, са ги приели и узаконили. Причината е кризата от коронавируса, която прекъсна мачовете и тренировките в цял свят, а футболистите загубиха ритъм на игра. Така ще се облекчи завръщането на играчите към футбола и ще се избегнат контузии.

Петте смени ще трябва да се извършват в рамките на само три спирания на играта, плюс почивката между двете полувремена. Целта е да не се злоупотребява с повечето смени и да се бави време. Правилото ще важи единствено до завършването на настоящия футболен сезон и ще отпадне с началото на следващата кампания.

Важно уточнение е, че тази мярка ще бъде въвеждана по усмотрение от всяка една футболна федерация. Немската Бундеслига стартира мачове на 16 май при закрити врата, като първенството най-вероятно ще се възползва от временното правило за петте промени.

Междувременно се появи дата за старт на още едно футболно първенство в Европа (подробности вижте тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички