Платини дава показания по дело срещу Инфантино


Платини дава показания по дело срещу Инфантино
Снимка: Getty Images/Guliver

1147 0

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини прекара шест часа пред офиса на швейцарския прокурор като заподозрян в корупционен скандал, преди да даде показания като свидетел в сряда в отделен случай срещу президента на ФИФА Джани Инфантино.

65-годишният французин бе разпитан в Берн от прокурора Томас Хилдбранд, който го съди за корупционен скандал, сложил край на мечтата му да застане начело на Международната футболна централа след свалянето на Сеп Блатер. Обвинението срещу Платини се върти около плащане на 2 млн. швейцарски франка от ФИФА, оторизирани от Блатер през 2011. Платини и Блатер са изправени пред обвинения в „нелоялно ръководство“, „нарушаване на доверие“ и „измама“ с малката вероятност от петгодишни присъди в затвор, ако бъдат намерени за виновни.

„Мишел Платини остава много уверен, че тази процедура ще му позволи да докаже невинността си в този случай“, каза антуражът на французина за АФП. Това е последното изслушване на бившия полузащитник на Сент Етиен и Ювентус преди края на разследването. Платини ще бъде изправен пред съдебен процес или оневинен. Блатер, който навърши 85 години миналата седмица, също трябва да се изправи пред прокурора, но все още не е в достатъчно добро физическо състояние.

В сряда Платини ще свидетелства в швейцарско разследване срещу Инфантино. Избран през 2016 с обещание за „възвръщане имиджа на ФИФА“, италианецът миналата година стана мишена на криминална процедура за „злоупотреба с власт“ и „нарушаване на официална секретност“ в три тайни срещи през 2016 и 2017 с Михаел Лаубер, тогава главен федерален прокурор на Швейцария. Тези срещи повдигнаха въпрос относно незаконни случаи, включващи ФИФА. Инфантино сподели, че е искал да покаже на Лаубер „че новата ФИФА е различен свят от предишния“, който бил почернен от „корупни ръководни лица“.

Швейцарският прокурор по случая добави, че е любопитен относно частен самолетен полет на Инфантино през 2017, който бил платен от Международната централа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички