От Катар скочиха: Не е вярно, че Световното е отнело живота на хиляди хора


От Катар скочиха: Не е вярно, че Световното е отнело живота на хиляди хора
Снимка: Getty Images/Guliver

937 0

Организаторите на Световното първенство по футбол в Катар излязоха с остра позиция след обявените протестни действия на Дания и спортната марка Hummel. Датският национален отбор планира да участва на Мондиал 2022 с протестни екипи заради погазването на човешките права в Катар около организирането на форума.

През последните години се появиха редица журналистически разследвания и документални филми, доказващи, че в Катар не уважават човешките права на работниците, които строят спортните съоръжения за предстоящия планетарен форум. Твърди се, че хиляди работници са загубили живота си, но от Върховния комитет на Катар оспорват това твърдение.

Ето изявлението на Върховния комитет на Катар:

"Откакто спечели правото да организира Световното първенство по футбол, Върховният комитет работи усърдно заедно с правителството на Катар, за да гарантира, че този турнир ще осигури трайно социално наследство. Поради тази причина ние оспорваме твърдението на Hummel, че Световното първенство е струвало живота на хиляди хора. Освен това, ние с цялото си сърце отхвърляме омаловажаването на нашия истински ангажимент за защита на здравето и безопасността на 30 хиляди работници, които построиха стадионите за Мондиала и другите инфраструктурни обекти.

Същият ангажимент сега е в сила за 150 хиляди работници в различните сектори за турнира и 40 хиляди работници в хотелиерството. Тежестта винаги трябва да бъде на държавите да правят повече за защита на правата на хората по целия свят, включително и в Дания. Работата на Върховния комитет е призната от множество организации в международната общност за правата на човека като модел, който е ускорил прогреса и е подобрил живота на хората.

Реформите в Катар са признати от Международната организация на труда и от Международната конфедерация на профсъюзите за еталон в региона. Както всяка страна, напредъкът по тези въпроси е пътуване без край и Катар е ангажиран с това пътуване. Настояваме Футболната асоциация на Дания да предаде точно резултатите от подробната комуникация и работа с Върховния комитет и да гарантира, че това е съобщено правилно на техните партньори в Hummel."

А ето кои отбори имат най-големи шансове на Мондиал 2022!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички