На 41 и в първия си сезон като треньор той постави Роял Юнион обратно на футболната карта


На 41 и в първия си сезон като треньор той постави Роял Юнион обратно на футболната карта
Снимка: Getty Images

2482 0

Неочаквано за мнозина тази година в четвъртфиналите на Лига Европа участва един по-непознат през новия век белгийски клуб - Роял Юнион Сен Жилоа. Тимът отпадна от турнира, след като отстъпи с общ резултат 2:5 на Байер Леверкузен, но въпреки това прави страхотен сезон на всички поприща.

Голяма заслуга за това има треньорът Карел Герартс, за когото това е (!!!) първа година като старши треньор. Цялата си игрова кариера той провежда в белгийски клубове. Най-много мачове записва за Брюж, с който спечели 4 трофеи. Половин година след завършването на кариерата си Герартс става спортен координатор в Остенде. След 2,5 месеца (лятото на 2019 г.) влиза в треньорския щаб на Юнион. В тандем с Феличе Мацу той постига отлични резултати, като двамата извеждат белгийския тим до второто място в лигата през сезон 21/22. След този успех Мацу е поканен в Андерлехт, а Герартс застава начело на Юнион.

И 41-годишният специалист отново не познава провала. Той не разрушава системата, която градят с Мацу, а продължава сам работата на тандема. В момента Юнион се бори с Генк за шампионската титла на Белгия, след като в 34 мача записа 23 победи и 6 равенства. В Лига Европа тимът отпадна в четвъртфиналите, а в Купата на Белгия игра полуфинал, в който отстъпи след изпълнение на дузпи от Антверпен. Юнион може да остане и с празни ръце в края на сезона, но резултатите не са никак лоши за до неотдавна участник във втора белгийска дивизия.

Юнион е на шесто място в Белгия по стойност на състава. Схемата, която Герартс предпочита, е 3-5-2, която в хода на мача понякога се превръща в 5-3-2. В сравнение с тактиката на Мацу новият треньор добавя по-големи задачи за крайните защитници, които сега активно се включват в атаката. Благодарение на това белгийският отбор започна да създава повече по фланговете и да бележи.

Белгиецът не прави значителни промени в състава си. В мача с Унион в Лига Европа в стартовия състав на Юнион излязоха седем играчи, които преди 2 години играеха заедно във втора дивизия. Помага му и късметът - в тима почти няма контузени играчи.

"Тук съм вече 3 години и се чувствам страхотно. Имам специална връзка с клуба. Мазу наистина ме повика в Андерлехт и аз известно време обмислях предложението. Но когато Юнион ми предложи поста старши треньор, и за секунда не се поколебах. Смятам задачата си не за трудна, а за увлекателна. Ще вървим стъпка по стъпка. Играчите, които си тръгват, ще бъдат замествани от достойни момчета. Може да не са най-гръмките имена, но бъдете сигурни: ще имаме много солиден състав", каза Герартс през миналото лято.

Големият успех на Роял Юнион Сен Жилоа се крие и във факта, че след успешния минал сезон клубът запази ключовите си лидери. Това много помогна на Герартс да продължи спокойно да строи отбора по плана на Мацу, но и внедрявайки свои идеи.

Дори Юнион да остане без трофей, този сезон може да се отчете като успешен - клубът се бори до последно за титлата и изненада всички в евротурнирите. След като не успя да се класира в групите на Шампионска лига, отборът 2 пъти победи Унион и Малмьо и веднъж Брага в Лига Европа. За вчерашен дебютант в елитна дивизия това е наистина готино. А повече за Ерик тен Хаг преди Ман Юнайтед научете тук.

Източник: championat.com; превод и редакция: Адриана Димитрова

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички