ВИДЕО: 14 гола в 16 мача: "Новият Ерлинг Холанд" къса мрежи в Белгия


ВИДЕО: 14 гола в 16 мача: "Новият Ерлинг Холанд" къса мрежи в Белгия
Снимка: Instagram

19317 0

Любопитен нападател печели вниманието в белгийската Юпилер лига. Неведнъж вече той бива определян като новия Ерлинг Холанд. Това е 20-годишният Гифт Еманюел Орбан, който е роден в Нигерия, а се състезава в белгийския Гент.

Младежът подсили белгийците в последния ден на януарския трансферен прозорец, след като платиха 3 милиона евро на норвежкия Стабек. Очакванията на Гент бяха, че той ще се превърне в лидер на тяхната атака. Той не само направи това, ами и напълно оправда своето име - "gift" на английски значи "подарък".

Орбан се озовава в Стабек през миналата година, след като впечатлява скаутите им с играта си на младежки турнир в Нигерия. Докато е в Норвегия, Гифт е под душа след тренировка, когато получава обаждане от агента си. След няколко часа нападателят отлита за Белгия.

В Норвегия нигериецът забива 19 гола в 24 мача, прави и 7 асистенции. Лепват му прозвището "Новия Ерлинг Холанд". Той има добри физически данни, бърз е и постоянно е прицелен във вратата на противника. Едва ли не всеки негов удар е опасен. И няма значение с кой крак удря - изстрелът най-често е минимум точен.

В Белгия Гифт продължава да впечатлява. Той покорява страната за един месец. Головете продължават да идват, дори положението тръгва към по-добро от това в родината на Холанд. Досега в 16 мача Орбан има 14 гола и 2 асистенции. Сред тях са 4 попадения в един мач - във вратата на Зьолте Варегем, и дубъл в дебютния двубой.

Отделна "история" е хеттрикът му срещу Башакшехир в Лига на конференциите, който става най-бързият в историята на евротурнирите. Отнема му3 минути и 24 секунди! Така Гифт Орбан изпреварва Мохамед Салах. Любопитното е, че 4-те гола в една среща изпреварват хеттрика, а след тях нигериецът обявява: "Никога не съм отбелязвал хеттрик в кариерата си. А сега 4 гола в един мач, много е хубаво".

Случайно или не, мечтата на Орбан е да играе във Висшата лига. Според английския журналист Бен Джейкъбс интерес към него от Острова вече има - от опашкарите Лийдс и Лестър. През лятото обаче Гент не възнамерява да се разделя със своето съкровище.

"Орбан е гаранция за 20-25 гола на сезон за нас. Той вече струва 40 милиона евро. Даже, не, струва 50", казва треньорът не белгийския клуб Хейн Ванхазенбрук.

Но това изглежда е само началото на една звездна история: ако Гифт Орбан продължи в същия дух, през лятото ще дойдат още по-сериозни предложения, от по-високо класирани клубове в Англия, и не само. А тук можете да научите историята на Валентин Кастеянос, който разплака Реал Мадрид с 4 гола в 1 мач. 

По материали на championat.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички