Ерик тен Хаг - ученикът на Гуардиола с тетрадката, който променя холандския футбол


Ерик тен Хаг - ученикът на Гуардиола с тетрадката, който променя холандския футбол
Снимка: Getty Images/Guliver

10631 0

През пролетта на 2017 година Аякс достигна финал в Лига Европа, но дотук. След това в клуба настъпи пълен хаос - Петер Бош отиде в Борусия и резултатите отново намаляха. Този финал се оказа само един проблясък, без който картината изглежда много скучна. Четири години без трофей, отпадане в квалификациите на евротурнирите за първи път от сезон 1966/67 насам и сблъсъци между отбора и недоволните фенове.

За проблемите беше обвинен изпълнителният директор Едвин ван дер Саар, но през декември 2017 година той взе може би най-доброто си решение: Уволни Марсел Кайзер и назначи за треньор 48-годишния Ерик тен Хаг. В европа не се знаеше много за него, но в родината му отдавна бяха убедени: Ерик е най-талантливият холандски треньор от новата вълна.

Името на Тен Хаг не е гръмко и той не е изиграл стотици мачове за националния отбор. Голяма част от кариерата си той провежда в Твенте. Там през 2006 г. става асистент-треньор, а след 3 години заема същата позиция в ПСВ. "Грешките са характерни за растящите организми", коментира по-късно този преход той.

Старши треньор за първи път Тен Хаг става през 2012 г. в Гоу Ахед Игълс във втора дивизия. Отборът не е играл в Ередивизи 17 години, но Ерик го праща там още след първия си сезон начело.След това изненадва всички като заминава за Германия, където през 2013 г. почва работа в Байерн. Но не в щаба на Хосеп Гуардиола, който току-що е поел клуба, а в младежкия тим. Това бил проект на техническия директор Матиас Замер - той неведнъж е виждал Тен Хаг на треньорски форуми и конференции и всеки път оставал невероятно очарован от него.

Холандецът грабва всичко от "командировката" в Германия. Стараел се да посещава всяка тренировка на Гуардиола и общувал не само с него, но и с треньорите в щаба му. За да не забрави нищо, Ерик си носел тетрадка, в която записвал всяка дума на испанеца. "Всеки ден работя с него и чакам срещите с Пеп с нетърпение. Той вдъхновява", споделя треньорът.

Най-силно той е впечатлен от това колко много Гуардиола се грижи за дребните неща. Тен Хаг запомнил как Пеп напълно променил менюто, забранил мобилните телефони и анализирал всяко движение на играчите по време на тренировка. Страстта на Тен Хаг впечатлила дори Гуардиола. "Тен Хаг е луд по футбола. Той постоянно следи играчите и анализира напредъка им", споделя Пеп.

Холандецът прекарал 2 години в Байерн 2 и е бил нетърпелив да приложи новите си знания. През лятото на 2015 година заел поста старши треньор и технически директор на Утрехт. Той не случайно комбинирал двата поста - имал план да извърши истинска революция в клуба. Ерик напълно променил храненето на играчите, наел нови служители, довел анализатори, които изучавали тренировките и съперниците. Най-сериозният проблем се оказали терените, на които тренирал Утрехт. Те били стари и вбесявали Тен Хаг. Тогава той намерил ново място за тренировки - в изоставен голф-клуб. "Скромният бюджет на Утрехт не бе достатъчен за скъпи играчи, така че ние инвестирахме парите във всичко останало", признава той.

Той приучил отбора да играе атакуващ футбол и върнал феновете на трибуните. До идването му посещаемостта на Утрехт била една от най-ниските в Евредивизи. В резултат на това през сезон 2014/15 Утрехт, който преди това не се е качвал по-високо от десетото място, се класирал на финал за Купата на Холандия и заел пето място в лигата. Голям успех за отбор с 13-ия по големина бюджет в първенство с 18 отбора.

Ерик получил наградата на името на Ринус Михелс за най-добър треньор в първенството. Холандските медии полудели от успеха на Утрехт и преименували треньора в Пеп тен Хаг в чест на неговия учител. Последвали още по-силни година и половина, а в периода в квалификациите на Лига Европа Утрехт едва не елиминира Зенит на Роберто Манчини, чийто бюджет е 7 пъти по-голям. Естествено е, че когато Аякс се оглеждал за нов треньор, босовете обърнали внимание именно на Тен Хаг.

Добре, но защо е толкова добър?

На първо място, защото работи страхотно с играчите.

Основното качество на Тен Хаг е умението му да разкрива играчи. Той е отличен психолог, който разбира менталността на футболистите. Той е фен на тежките тренировки, суровата дисциплина и дългите теоритични занимания. И в Утрехт, и в Аякс първите шест месеца футболистите са били ядосани и работата му не давала резултат, но с времето те разбирали, че Тен Хаг ги прави по-добри.

В Аякс имало една интересна случка с играч, който вероятно ще взриви трансферния пазар след няколко години - 20-годишният Карел Ейтинг. Юношата е бил раздразнен от дългите теоретични занимания, на които предпочитал да дреме или да гледа през прозореца. Тен Хаг забелязал това и веднъж помолил Ейтинг да остане след курса. Треньорът подготвил подробен анализ на играта на халфа, който силно увлякъл Карел - двамата останали да го обсъждат няколко часа. "Беше невероятно полезно! Благодарение на Тен Хаг аз значително подобрих своята игра и анализирах неща, за които преди това не знаех", дивял се Ейтинг.

Желязната дисциплина треньорът съчетавал с доверие. Ерик разбирал, че играчът няма да го слуша, ако не му се доверява. Ето защо връчил капитанската лента в Аякс на 19-годишния Матайс Де Лигт: "Те просто трябва да чувстват, че вярвате в тях. Ако ви се доверяват, можете да ги критикувате. Тогава играчите възприемат критиката като подарък".

При него играчите показват най-добрия си футбол. Отлична илюстрация на това е трансферната стойност на играчите, които тренира. В Утрехт след първия сезон клубът продал футболисти, които до този момент били анонимни, за 10 милиона евро. Най-големият трансфер станал този на Барт Рамселаар в ПСВ за 4,75 милиона евро. Сравнително малка сума, но в този момент Тен Хаг имал работа с възпитаници на местната академия, които стрували не повече от един милион.

За Аякс и неговите млади звезди ви знаете всичко. "Вероятно ще прозвучи нескромно, но всички клубове, в които съм работил, подобриха своето финансово положение", казва специалистът.

Често Тен Хаг прави футболистите по-силни, намирайки им нови роли. Куинси Промес той премести от фланга по-близо до атаката и именно на тази позиция той стана звезда на Твенте и Спартак (Москва). Френки Де Йонг може да затвори половината от позициите в отбора - до идването на Тен Хаг той е бил само централен полузащитник. Мемфис Депай започнал в ПСВ като централен полузащитник, но Тен Хаг преценил, че в атака неговата скорост ще донесе повече успех.

Друго умение на Ерик тен Хаг е способността му да намира подход към трудните играчи.

Основните резултати на холандеца са "превъзпитаването" на Куинси Промес (засичат се в Гоу Ахед Игълс) и на Мемфис Депай (работят заедно в ПСВ). Промес бил талантлив полузащитник, но на треньора не му допаднало, че пада при всяко съприкосновение. Ерик многократно наказвал Промес, което го озлобявало още повече. Но доста бързо момчето разбрало, че наставленията на треньора го правят психически по-силен и го послушал. "Ерик беше много строг треньор. Аз не го оцених правилно от самото начало, но сега разбирам, че неговата твърдост е била оправдана. Той ме дисциплинира", споделя Куинси. Резултатът е наградата за най-добър играч във втора дивизия и връщане в Твенте от наем.

***

Първата половин година в Аякс феновете постоянно критикували Тен Хаг. Сега позицията им е променена: Клубът за първи път от 13 години проби в плейофите на Шампионска лига, елиминира Реал Мадрид, после и Ювентус и за първи път от 22 години насам ще играе полуфинал в турнира-мечта на всеки голям клуб в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички