Кирил Десподов се замечта: Поиска да застане до Стоичков, Бербатов, Балъков, Трифон Иванов


Кирил Десподов се замечта: Поиска да застане до Стоичков, Бербатов, Балъков, Трифон Иванов
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

1210 0

Кирил Десподов започна силно престоя си в ПАОК и вече има 12 попадения и 12 асистенции в 36 двубоя. Капитанът на България обаче загуби доверието на треньора и в последните 11 срещи има само три като титуляр, въпреки че преди това почти неизменно попадаше сред стартовите 11.

С това и формата му претърпя спад и има само гол и асистенция за споменатия период. ПАОК като отбор също мина през трудни моменти - загуби драматично с дузпи от Панатинайкос на полуфиналите (Десподов бе сред пропусналите дузпа), в първенството изпусна първата позиция, а в Европа загуби с 0:2 първия мач с Динамо Загреб.

Все пак тимът се стабилизира - изостава с две точки от лидера АЕК Атина, а в Лигата на конференциите се класира за четвъртфинал след гръмка победа с 5:1 срещу хърватите в реванша. А това даде самочувствие на Десподов, който се замечта да играе финал в Европа.

Десподов се цели във финал в Европа

Десподов иска да играе на финала в Лигата на конференциите

"Постигнахме невероятна победа над силен съперник като Динамо Загреб. Нещата засега вървят добре. Вярвахме, че ще продължим. Никой в отбора нямаше съмнения в крайния успех. Радостно е, че вкарахме цели пет гола, а и няма да е нескромно, ако кажа, че можеше и още да отбележим. Нямаше голяма разлика. И в първия двубой имахме повече положения. Ние бяхме тези, които създаваха. Те не направиха нищо креативно.

В реванша показахме силна страст от самото началото и заслужено победихме и сме на четвъртфиналите. Показахме шампионски манталитет. Такъв подходжа на отбор, който иска да спечели и първенството. Трябваше да реагираме на загубата в Загреб и несполуиките в шампионата напоследък и го направихме по най-добрия начин. Сега си пожелавам финал с ПАОК в Лигата на конференциите" - призна той пред "Тема спорт".

Така Десподов се прицели в това да се нареди до само шестимата българи, които са играли финал в европейските клубни турнири. Това са:

  • Христо Стоичков - три финала с Барселона (20.05.1992 г. победа в КЕШ над Сампдоря; 18.05.1994 г. загуба в Шампионска лига от Милан; 14.05.1997 г. победа в КНК над ПСЖ);
  • Емил Костадинов - един финал с Байерн Мюнхен (15.05.1995 г. победа в Купата на УЕФА срещу Бордо (играе само в реванша, а първия мач пропуска заради контузия);
  • Трифон Иванов - един финал с Рапид Виена (08.05.1996 г. загуба в КНК от ПСЖ);
  • Красимир Балъков - един финал с Щутгарт (13.05.1998 г. загуба в КНК от Челси);
  • Димитър Бербатов - един финал с Байер Леверкузен и един с Манчестър Юнайтед (15.05.2003 г. загуба в Шампионска лига от Реал Мадрид; 27.05.2009 г. загуба в Шампионска лига с 0:2 от Барселона);
  • Стилиян Петров - един финал със Селтик (21.05.2003 г. загуба за Купата на УЕФА от Порто).

Кирил Десподов е фаворит за пореден път да спечели и приза "Футболист на годината" в България. С това Десподов изпреварва Христо Бонев и догонва Христо Стоичков.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички