Истанбул става най-футболният град в Европа с цели 8 отбора в турския елит


Истанбул става най-футболният град в Европа с цели 8 отбора в турския елит
Снимка: Getty Images/Guliver

4892 0

От следващия футболен сезон турската „Супер лига“ ще се превърне „Истанбулска супер лига“, тъй като отборите в елита от Истанбул ще станат общо 8 от общо 20 през сезон 2022/23. По този начин първенството в южната ни съседка ще постави своеобразен рекорд с елитни тимове, които са от един град.

Трите най-популярни отбора от най-големият град в Турция са грандовете Галатасарай, Бешикташ и Фенербахче, които са неизменна част от турския елит. Шампионът от сезон 2019/20 Истанбул Башакшехир е 4-тият тим от 20-милиония мегаполис, който ще бъде част от „Супер лигата“. Касъмпаша и Карагюмрук също са едни от тези 8 отбора от Истанбул, но те са областни, тъй като стадионите им не са в самия град. Истанбулската осмица допълват новаците Истанбулспор и Юмраниеспор.

Тази интересна ситуация доста ще облагодетелства тези осем отбора, тъй като ще им се налага по-малко да излизат от града за гостувания от местния шампионат – иначе казано, един тим от Истанбул ще гостува извън града само 11 пъти. От общо 324 мача, които ще се изиграят през новия сезон в Турция, цели 144 от тях ще бъдат в града на Босфора.

Доста малко са градовете с толкова отбори в елитна дивизия в Европа. Припомняме, че София се приближава до това число, като от следващия сезон в Първа лига, 6 отбора ще бъдат от столицата – ЦСКА, Левски, Славия, Локомотив (София), Септември (София) и ЦСКА 1948. Това прави София една от най-футболните европейски столици.

Вижте още: Турски гранд с поредна оферта към голмайстор в Първа лига

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички