Инфарктна драма в Гърция! Вегхорст профука дузпа, но Ван Дайк доближи Нидерландия до Евро 2024 (ВИДЕО)


Инфарктна драма в Гърция! Вегхорст профука дузпа, но Ван Дайк доближи Нидерландия до Евро 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

5926 0

Нидерландия стигна до инфарктна победа с 1:0 при гостуването си на Гърция в битката за второто място в Група „В“ на евроквалификациите. Скъпоценният успех за „лалетата“ донесе капитанът Върджил ван Дайк в 3-ата минута на добавеното време, реализирайки втората от отсъдените дузпи за гостите.

Нападателят Вут Вегхорст профука първата в 25-ата минута, когато би слабо от бялата точка и вратарят Одисеас Влаходимос се справи с удара му. В крайта сметка хората на Роналд Куман изстрадаха победата си и са напът да се класират за Европейското в Германия.

В 9-ата минута на добавеното време съдията от Испания Алехандро Мартинес реши да не отсъжда трета дузпа в полза на нидерландците за нарушение в пеналта срещу резервата Брайън Броби. След гола на Ван Дайк пък реферът изгони селекционера на Гърция, показвайки червен картон на уругваеца Густаво Пойет заради остра реакция край тъчлинията.

Като цяло „лалетата“ имаха превъзходство, но вратарят на Нотингам Форест Одисеас Влаходимос ги отчайваше. Той отказа на няколко пъти Стивън Бергвайн, Тижани Райндерс, Хави Симонс, а се справи и с удара от бялата точка Вут Вегхорст.

„Елините“ на свой ред също пропуснаха няколко добри възможности пред вратата на съперника.

В крайна сметка обаче Нидерландия стигна до втора победа над Гърция в групата и изскочи на второто място с 12 точки, колкото има и южната ни съседка. До края за „елините“ имат само още един двубой, докато „лалетата“ ще изиграят още две срещи и са с по-добри шансове да се сдобият с втората квота за Германия заедно с безгрешния лидер Франция. Селекцията на Густаво Пойет пък може да се надява и на евентуален шанс за класиране на финалния турнир чрез плейофите от Лига на нациите.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят на „ОПАП Арена“ в Атина започна динамично. В 6-та минута домакините предявиха претенции за дузпа. Йоанидис се строполи в пеналта, но реферът не видя основание да отсъди наказателен удар.

След четвърт час Мавропанос би слабо във вратата на гостите и Вербрюген улови.

В 19-ата минута и „лалетата“ поискаха дузпа, но съдията и ВАР прецениха, че Мавропанос не е играл умишлено с ръка при падането си на тревата при битка с Бергвайн.

Постепенно нидерландците взеха инициативата и на два пъти Тижани Райндерс затрудни максимално Влаходимос.

В 25-ата минута гостите получиха дузпа. Реферът Алехандро Ернандес я отсъди заради нарушене срещу Върджил ван Дайк. Вут Вегхорст застана зад топката, но стреля слабо и Влаходимос спаси.

По почивката „лалетата“ продължиха да са по-активният отбор. Те доминираха значително и по отношение на владеенето на топката.

В 43-ата минута Бергвайн се възползва от грешка в защитата и стреля, но Влаходимос изби диагоналния му шут в корнер.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След антракта отново Бергвайн не успя да преодолее стража на английския Нотингам. Фланговият щурмовак на Нидерландия се възползва от нова грешка в отбраната на гърците, след което напредна мощно и шутира от дъгата, при което Владохимос го отчая отново.

В 50-ата минута сериозен пропуск направи Йоанидис. Той нахлу в пеналта, но от малък не успя да порази целта.

Влаходимос пак се прояви в 52-ата минута. Той спаси удар на Райндерс, а при добавката от точката на дузпата Хави Симонс би в аут.

След това двубоят продължи оспорвано. И двата тима обаче не успяха да стигнат до гол, като и гърците на свой ред се активизираха.

ГОООЛ! Във 2-ата минута на добавеното време Нидерландия получи правото да изпълни втора дузпа. Дъмфрис се свлече в пеналта след съприкосновение с футболист на домакините. Първоначално съдията Алехандро Мартинес подмина ситуацията, но след намесата на ВАР бе отсъден наказателен удар. Този път с изпълнението се нагърби Върджил ван Дайк и не сгреши – 0:1.

След гола реферът Алехандро Мартинес изгони селекционера на гърците Густаво Пойет след поредната му гневна реакция край тъчлинията.

В 9-ата минута на добавеното време съдията реши да не отсъжда трета дузпа в полза на нидерландците за нарушение в пеналта срещу резервата Брайън Броби.

Все пак Нидерландия спечели възловия мач по пътя си към Евро 2024.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Гърция: Влаходимос, Рота, Мавропанос, Ретсос, Кулиеракис, Бакасетас, Курбелис, Манталос, Масурас, Йоанидис, Цимикас 

Нидерландия: Вербрюген, Геертруида, Ван Дайк, Аке, Дъмфрис, Вифер, Рейндерс, Хартман, Симонс, Бергвайн, Вегхорст

ПРЕДИ МАЧА

Гърция заема второто място в групата и засега си осигурява втората квота за участие на Европейското първенство в Германия. В последната си среща елините удариха с 2:0 като гости Ирландия. Те са с актив от 12 точки, събран от 6 мача.

Нидерландия е на третата позиция и евентуално поражение в Пирея може да коства и участието на „лалетата“ на шампионата на Стария контитент догодина. Хората на Роналд Куман загубиха от Франция с 1:2 насред Амстердам в последната си среща от групата в петък. В момента те са с актив от 9 точки.

В първата среща между двата отбора Нидерландия не остави шансове на противника си. „Лалетата“ спечелиха с 3:0.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички