Килиан Мбапе блесна с два гола срещу Нидерландия и прати Франция официално на Евро 2024 (ВИДЕО)


Килиан Мбапе блесна с два гола срещу Нидерландия и прати Франция официално на Евро 2024 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

3524 0

Франция победи Нидерландия с 1:2 в дербито на върха в група "В" от квалификациите за Евро 2024. С успеха на стадион "Йохан Кройф Арена" в Амстердам "петлите" официално се класираха за турнира в Германия догодина. Килиан Мбапе вкара и двата гола в 7' и 53', а Хартман върна едно попадения в 83'.

Франция е с шест от шест победи и с 18 точки няма кой да измести световния вицешампион от първите две места в групата. Гърция е на втора позиция с 12 пункта, а Нидерландия е с 9.

С попаденията си днес Килиан Мбапе измести Мишел Платини в голмайторската листа на Франция и вече е 4-ти. Пред него са Антоан Гризман, Тиери Анри и Оливие Жиру. Освен това Мбапе се превърна в първия играч след Марсел Десаи, който като капитан печели първите си 6 двубоя.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Без никакво съмнение Франция започна по-добре мача и той вървеше изцяло под контрола на "петлите". Домакините изглеждаха прекалено респектирани от съперника си и не успяваха да създадат опасности.

Още в 7' звездата на Франция Килиан Мбапе откри резултата. Джонатан Клаус центрира в наказателното поле, където капитанът на тима бе най-съобразителен и вкара за 0:1.

 

Предпазливата игра на Нидерландия им донесе първия шанс чак в 26'.  Дъмфрис  амери с много добро подаване Ферман. Полузащитникът обаче от чиста позиция прехвърли вратата. В следващата атака Симонс си спечели стрелкова позиция, но опитът му бе блокиран.

Десет минути по-късно Нидерландия изненадващо можеше да изравни резултата. Шави Симонс стреля от средно разстояние, но Майк Менян успя да реагира блестящо и отрази опасността. В 45' удар на Хартман изненада Менян, но стражът успя да спаси точно пред голлинията и да запази резултата в полза на своя тим.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Малко след подновяването на двубоя Нидерландия бе близо до изравнителен гол. Феерман намери Мален в наказателното поле, който стреля, но Менян спаси, въпреки че имаше и рикошет.

В 53' Килиан Мбапе удвои преднината за Франция след страхотен гол. Той имаше доста свободно пространство, като успя да си поеме топката и с много красив удар от наказателното поле вкара за 0:2.

 

Две минути след това Мален върна едно попадение, но не бе зачетено заради засада на Аке. И в следващите минути Франция контролираше събитията, но така и не стигаше до трети гол. 7 минути преди края Нидерландия върна едно попадение и интригата в двубоя.

Хартман бе изведен в наказателното поле, като успя да изненада с изстрел си Менян от малък удар за 1:2. Малко след това удар на Мбапе нацели напречната греда и се размина с хеттрика си.

СЪСТАВИ

Нидерландия: Вербруген, Геертруда, Ван Дайк, Аке, Дъмфрис, Де Рон, Веерман, Хартман, Рийндерс, Симонс, Вегхорст

Франция: Менян, Т. Ернандес, Л. Ернандес, Конате, Клаус, Рабио, Гризман, Чуамени, Мбапе, Коман, Коло Муани

ПРЕДИ МАЧА

Отборът на Дидие Дешан е без грешка до момента и се е класирал за първенството в Германия. "Петлите" са на първо място с 15 точки от пет мача. Момчетата на Дидие Дешан не са допуснали гол в своята врата. В същото време Килиан Мбапе и компания са реализирали 11 попадения.

"Лалетата" заемат второто място и ще се опитат да спрат перфектната серия на Франция. Те имат актив от девет точки, събрани след изиграването на четири срещи. Възпитаниците на Роналд Куман са вкарали осем гола и са допуснали пет в своята врата.

Франция има предимство в мачовете им в последно време. Те са спечелили четири от последните пет срещи. Нидерландия има една победа в този период. Последната среща между двата тима беше на 24 март тази година. Тогава Франция се наложи с 4:0 в Париж.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички