Футболистът, който дебютира на 38 и има реален шанс да стане световен шампион


Футболистът, който дебютира на 38 и има реален шанс да стане световен шампион
Снимка: Getty Images

2142 0

Ремко Пасвеер намери световна слава, когато най-малко я е очаквал. Нидерландският страж се присъедини към местния гранд Аякс през 2021 година като трети избор за поста, но допинг наказанието на Андре Онана и контузиите на Маартен Стекеленбург внезапно му отвориха вратата към титулярното място.

Бившият играч на Твенте, Хераклес, Гоу Ахед Игълс, ПСВ и Витес започна да пази в Амстердам, като допусна само един гол в първите си 12 участия в Ередивизи. "Ремко Пасвеер е нашият номер 1 в момента. Той доказва, че е най-добрият вратар в лигата“, побърза да каже тогавашният му треньор Ерик тен Хаг.

Изненадващото възраждане на кариерата на Ремко Пасвеер

Счупен пръст накара Ремко Пасвеер да пропусне последната част от миналия сезон, но 38-годишният страж се завърна с гръм и трясък към футбол, а като награда получи и първата си повиквателна за националния отбор на Нидерландия.

„Работих усилено години наред и сега чувствам, че всички парчета от пъзела се събират“, каза Пасвеер след радостната новина, че е повикан в националния отбор.

Ремко Пасвеер - вторият най-възрастен играч, играл за Холандия

Пасвеер своя дебют за "лалетата" при победата с 2:0 над Полша и игра отново при победата с 1:0 над Белгия, като стана вторият най-възрастен играч (38 години и 318 дни), играл за холандския национален отбор - веднага след Сандер Боскер (39 години и 224 дни).

"Това е една от най-красивите нощи в живота ми. Не можех дори да си мечтая за това преди няколко години", каза Пасвеер след дебюта си за националния отбор.

"Не е обичайно да викам 38-годишен вратар... но съм много любопитен да го видя в действие. Той показа в Аякс на какво е способен и го заслужи", сподели наставникът на Нидерландия Луис ван Гаал.

Две чисти мрежи в два мача изглежда бяха достатъчни, за да убедят Ван Гаал да вземе Пасвеер в Катар: "Мисля, че той ще дойде в Катар." Пасвеер обаче не бърза да прави предположения за Мондиала: "Остават още много мачове и всичко може да се случи. Твърде рано е."

Пасвеер получи подкрепа от Ван дер Ваарт за Световното

В Холандия дебатът отива по-далеч, където вече се питат кой трябва да пази в Катар: Пасвеер, Яспер Силесен или Джъстин Билоу?

Бившата звезда на Реал Мадрид Рафаел ван дер Ваарт е ясен в предпочитанията си: „Пасвеер не се паникьосва. Той излъчва спокойствие и това се отразява на отбраната. Той също е добър в работата с крака и го показа във важен мач, така че защо да не е титуляр на Световното първенство?“

По-добре късно, отколкото никога: Ремко Пасвеер осъществи детската си мечта и дебютира за националния отбор, а сега мечтите му стигат дори по-далеч. След по-малко от два месеца стражът може да се окаже първи избор на вратата на Нидерландия - отбор, който е скрит фаворит за световната титла в Катар.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички