ФИФА въвежда технологията "полуавтоматична засада" на Световното първенство в Катар


ФИФА въвежда технологията "полуавтоматична засада" на Световното първенство в Катар
Снимка: Getty Images

1628 0

Новата технология „полуавтоматична засада“ ще бъде използвана за първи път на предстоящото Световно първенство в Катар, като това ще бъде най-новата еволюция на технологията в най-популярната игра, съобщи ФИФА. Преди няколко дни Международният борд даде положителна оценка на тестовете, които са направени със системата, а бившият топ рефер Пиерлуиджи Колина каза, че е много вероятно тя да бъде използвана на Световното първенство.

„Полуавтоматична технология за засада ще бъде използвана на Световното първенство по футбол през 2022 г. Системата осигурява автоматично предупреждение за засада към съдийския екип на мача чрез видео. 3D анимацията подобрява комуникацията с феновете и зрителите на стадиона”, гласи съобщението на ФИФА.

Важно уточнение е, че полуавтоматичната засада ще се използва само при VAR прегледи. Този инструмент може да се използва, за да се определи дали има или не засада.

Системата се състои от много камери, разположени в двете половини на терена, които "рисуват" в реално време точното положение на играчите в момента на последния пас. Това може да потвърди за няколко секунди дали играч се намира в положение на засада. Тестовете на последното Световно клубно първенство и в множество турнири от по-ниски категории дадоха отличен резултат, а ФИФА реши да го прехвърли на Световно първенство.

Вижте още: Как бе въведена технологията на голлинията

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички