ФИФА налага лицензионна схема за футболните агенти


ФИФА налага лицензионна схема за футболните агенти
Снимка: Guliver/GettyImages

1537 0

ФИФА ще стартира предварително плановете за таван на комисионните за трансферни суми за агенти и ще наложи лицензионна схема, дори и да има опозиция срещу новите правила от някои агенти. Международната футболна централа обяви миналия септември „таван“, който ще лимитира агентите на клуба, който продава, до 10% от трансферната сума, и 3% от сумата за играча за агенти на купуващия клуб.

Новите правила, които ще влязат в сила от януари 2022 г., ще принудят и агентите да станат лицензирани и да преминават тест, проведен от ФИФА, както и публично да обявяват транзакциите си, което ще позволи на феновете да виждат колко точно получават агентите от трансферни сделки.

ФИФА заяви, че стартира своя трети и последен „консултационен процес“ за новите правила, преди да предаде реформите за вот в Съвета на ФИФА с цел влизането в сила от следващия сезон. Водещите агенти разкритикуваха предложенията и заплашиха с дела.

Емилио Гарсия Силверо заяви пред журналисти, че управляващото звено ще продължи да се консултира с агентите, но е решено да наложи промените. „Ако не можем да постигнем съгласие с агентите, то тогава ще продължим напред. Искаме да наложим тези промени. Това не е проект срещу агентите, а за тях, това е много важно послание. Бихме искали да работим с тях, те играят изключително важна роля във футбола.

Има стотици и хиляди, които оперират по подходящ начин. Тези, които виждат това като проект срещу агентите, крият нещо. Има голяма група агенти, които са щастливи с основните принципи и искат да достигнат финално споразумение и консенсус“, сподели той, добавяйки, че нов Трибунал за спорове на футболните агенти ще помага на тези, които не получават пари за международни сделки.

ФИФА заяви, че комисионните, платени на агенти въвлечени в международни трансфери, наброяват рекордните 653.9 млн. долара през 2019 – четири пъти повече от печалбата през 2015. Процесът на това да станеш агент ще изисква „личностен тест“ и годишна такса, както и продължително образование и релевантна застраховка.

На агентите ще им бъде забранено да държат интерес, директно или косвено, във футболен клуб или федерация, или друго футболно звено. Договорите за комисионните трябва да бъдат готови предварително писмено под новата система, която е насочена към това да прекрати закъснелите искания за комисионна, когато сделката е вече приключила. Предишна далеч по-разхлабена лицензионна схема бе спряна от ФИФА през 2015.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички