ФИФА изчисли колко ще струва пандемията от коронавирус на клубния футбол


ФИФА изчисли колко ще струва пандемията от коронавирус на клубния футбол

232 0

Пандемията от коронавирус вероятно ще струва на клубния футбол 14 млрд. долара тази година в световен мащаб, около 1/3 от неговата стойност, заяви главно ръководно лице от Международната футболна централа (ФИФА).

Олии Рен, който отговаря за Комисията на ФИФА за справяне с последствията от коронакризата, заяви, че централата, заедно с финансовите консултанти, са изчислили, че клубният футбол струва между 40-45 млрд. долара в световен мащаб. Той поясни, че фигурата от 14 млрд. долара е базирана на настоящия сценарий, при който футболът бавно се поднови след тримесечно прекъсване по-рано през 2020, но е щяло да бъде различно, ако пандемията не намаляла.

Той добави, че футболът в Южна Америка е един от по-сериозно засегнатите, докато Африка и Азия са също рискови зони. „Назряла е истинска опасност, че добрата работа, която е свързана с развитието на футбола в Азия и Африка, ще бъде разрушена, така че искаме да олекотим удара и да запазим развитието досега“. ФИФА разпредели 1.5 млрд. долара за справяне с коронакризата и Рен заяви, че 150 от 211-те членове на асоциации до момента са кандидатствали за помощи. По-рано стана ясно, че ФИФА обмисля да връчи "Златната топка" за 2020 година.

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Класации


Петте футболни звезди, които никога не са изпускали дузпа

В света на футбола дузпите са лотария. И рано или късно всеки футболист тегли губещ билет. Дори легендарни играчи...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама