Европейското първенство по футбол затвърди противоречива тенденция във футболните правила


Европейското първенство по футбол затвърди противоречива тенденция във футболните правила
Снимка: Getty Images

3682 0

Европейското първенство по футбол завърши по възможно най-драматичния начин - след изпълнения на дузпи. Италия победи Англия по този начин и лиши съперника си от първи трофей от този турнир, а същевременно завоюва своя втори такъв.

Евро 2020 видя много дузпи, отсъждани за нарушения, като направи впечатление колко често всъщност играчите пропускаха. Колкото до 11-метровите удари след продължения, имаше 4 такива случай на това издание.

Първо Швейцария хвърли "бомбата" и сензационно отстрани световния шампион Франция. След това обаче "кръстоносците" бяха на губещата страна - срещу Испания. Съдбата отново си направи шега и изхвърли след това и испанците - за сметка на Италия. И когато се стигна до момента, в който стана ясно, че и финалът ще се реши с дузпи, всички повярваха в тази закономерност и вече виждаха как "Скуадра адзура" губи по "закон". Това обаче не се случи.

При тези дузпи на Евро 2020 се затвърди теорията на редица специалисти и състезатели, че този начин на провеждане не е справедлив, тъй като най-често този, който изпълнява първи, печели заради по-малкото напрежение. И 4-те двубоя, завършили с дузпи, потвърдиха това.

Има и предоставена алтернатива. Ако приемем, че 2-та отбора в момента изпълняват дузпи в следния ред - 1,2,1,2,1,2,1,2,1,2, то предложената промяна (която е изпробвана експериментално в Англия например, но не се утвърждава) е да се провеждат така - 1, 2, 2, 1, 1, 2, 2, 1, 1, 2.

А коя е най-добрата дузпа на Евро 2020, буквално строшила камерата (ВИДЕО)?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички