Чешкият локомотив ще опита да превземе шотландската крепост на Европейското по футбол


Чешкият локомотив ще опита да превземе шотландската крепост на Европейското по футбол
Снимка: Getty Images

1043 0

Шотландия и Чехия закриват първия кръг в група "D" в четвъртия ден европейското първенство по футбол. След като Англия спечели двубоя си срещу Хърватия с 1:0 победа би дала добри шансове на "гайдарите" и "Локомотива" за директно класиране за 1/8-финалния етап.

КОГА ЩЕ СЕ ИГРАЕ ШОТЛАНДИЯ - ЧЕХИЯ ОТ ЕВРО 2020

Двубоят е на 14 юни и ще се играе на "Хемпдън Парк" в Глазгоу, което ще даде домакинска увереност на Шотландия при голямото завръщане на тима на голям форум. Началният час е 16:00 ч. Това е първи мач от програмата за деня, като всички срещи ще може да следите НА ЖИВО в SportLive.bg.

НОВИНИ ПРЕДИ ШОТЛАНДИЯ - ЧЕХИЯ

Двата отбора нямат кадрови проблеми преди сблъсъка. Наставникът на Чехия Ярослав Силхави разкри, че играчите му се стараят да изпълняват химна, за да получат вдъхновение за срещата. Големият въпрос остава дали Томаш Вацлик ще бъде титулярният вратар на Чехия на турнира, след като загуби титулярното си място в Севиля.

Шотландия се очаква да разчита на схема 3-5-2, в която Анди Робъртсън да заеме по-атакуваща функция, като той ще бъде покрит в отбрана от Кийрън Тиърни, докато Скот МакТомини ще диктува темпото в средата на терена за момчетата на Стив Кларк.

Добрата новина за българските фенове е, че това е първото назначение на Георги Кабаков на шампионата. Родният рефер ще бъде четвърти съдия.

ФОРМА НА ОТБОРИТЕ

През тази календарна година Шотландия няма поражение, след като записа три равенства и две победи. Възпитаниците на Стив Кларк спечелиха срещу Фариорските острови с 4:0 и с 1:0 срещу Люксембург, а трите равенства дойдоха срещу Нидерландия (2:2), Израел (1:1) и Австрия (2:2). Успехите са срещу доста скромни съперници, което оставя съмнения в оптималната форма на "гайдарите".

Чехия започна годината с уверен разгром над Естония с 6:2 и равенство срещу Белгия 1:1. Последва обаче загуба от Уелс (0:1) и разгром от Италия (0:4). Все пак дни преди началото на европейското първенство "локомотива" спечели с 3:1 срещу Албания и ще започне участието си на турнира с позитивно настроение.

ОЧАКВАНИ СЪСТАВИ:

Шотландия: Маршал; Хендри, Хенли, Тиърни; О'Донъл, Мактомини, Макгрегър, Макгин, Робъртсън; Дайкс, Адамс

Чехия: Вацлик; Куфал, Челустка, Калас, Боржил; Соучек, Крал; Масопуст, Дарида, Янкто; Шик

КЛЮЧОВИ ИГРАЧИ:

Ролята на Анди Робъртсън е от съществено значение на шотландските бойци. 27-годишният ляв бек спечели всичко възможно с Ливърпул и неговият статут на победител вдъхва кураж на по-младите му съотборници. Играта му в офанзивен план, опасните центрирания и силният удар от статични положения са основа на традиционния силов британски стил. Можем да сме сигурни, че класата на бранителя ще си проличи.

Опорният халф на Чехия Томас Соучек е моторът както на клубния си Уест Хем, така и на националния отбор. Прекрасният сезон и номинацията за играч на сезона във Висшата лига показват сериозно израстване в играта му, а освен добрите защитни намеси Соучек нерядко отбелязва - хеттрикът в мача с Естония потвърждава това. В компанията на съотборника си от Уест Хем Владимир Куфал и опитния страж Томаш Вацлик, Соучек е крайъгълният камък за играта на Ярослав Силхави.

ФАКТИ ПРЕДИ ШОТЛАНДИЯ - ЧЕХИЯ

* Шотландия не е губила 75% от мачовете си на "Хемпдън парк" (135 победи, 63 равенства, 60 загуби)

* Последният път, в който Шотландия участва на Европейско първенство, тимът отново беше в група с Чехия - това се случи на Евро 1996

* В последните 4 години Чехия записа само едно равенство

* В последните си три мача с екипа на Чехия Патрик Шик винаги е вкарвал първия гол в мача

* Двата тима за последно играха в Лигата на нациите, където "гайдарите" спечелиха тва пъти - с 2:1 и 1:0.

Новини от третия ден на Евро 2020:

Силна Англия със сладък успех над Хърватия на старта на Европейското първенство

Джюд Белингам е най-младият играч, дебютирал на Европейско първенство

Лекарят на Дания: Успяхме да върнем Кристиан

Инцидентът с Кристиан Ериксен ни напомни най-важното във футбола

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички