Борбата за "Златната обувка" навлиза в заключителния си етап


Борбата за "Златната обувка" навлиза в заключителния си етап
Снимка: Getty Images

18489 0

Надпреварата за отличието "Златна обувка" за сезон 2020/21 навлиза в заключителния си етап. През миналата година Чиро Имобиле от Лацио грабна наградата със своите 36 гола, а неговият подгласник тогава Роберт Левандовски е фаворит в тазгодишната класация.

Златна обувка се връчва на футболиста, отбелязал най-много гола в шампионатни двубои за своя клуб, а класацията се оформя със специална точкова система. Така например всеки гол за отбор в Топ 5 на европейските първенства (Англия, Испания, Германия, Италия и Франция) носи на автора му по две точки. Ако обаче се състезавате в австрийската Бундеслига или шведската Супер лига, тогава всяко ваше попадение би ви донесло по точка и половина.

На 9-то място през сезон 2020/21 се нарежда Карим Бензема от Реал Мадрид. Французинът е вкарал 17 гола, които му носят 34 точки. На 8-ма позиция е Ромелу Лукаку от Интер, който събира 38 точки със своите 19 гола.

Пред него е Луис Суарес, който също има актив от 38 точки. Вчера уругваецът отбеляза гол №500 в своята кариера. На 6-та позиция е Килиан Мбапе от ПСЖ - 20 гола и 40 точки. Пети в подреждането е Андре Силва от Айнтрахт Франкфурт. Той е вкарал 21 гола и получава 42 точки до момента.

Ерлинг Холанд също събира 42 точки. Младият норвежец има 21 гола в 21 шампионатни мача за Борусия Дортмунд. Трети в класацията е Кристиано Роналдо. Четирикратният носител на отличието продължава да вкарва много голове, въпреки възрастта си, като до момента той се е разписвал 23 пъти през сезона, което му носи 46 точки за класацията.

Вечният съперник на Роналдо Лионел Меси също има 23 гола на сметката си, но заради повечето си асистенции през сезона се нарежда на второ място за Златната обувка с 46 точки. Геният от Аржентина е печелил 6 пъти наградата, което го прави рекордьор в тази дисциплина.

Далеч пред всички на първа позиция е Роберт Левандовски. Полякът е вкарал умопомрачителните 35 гола до момента и има сбор от 70 точки - цели 24 повече от Меси и Роналдо. През миналата година Лева бе лишен крайно несправедливо от наградата Златна топка, след като заради пандемията от коронавирус бе решено тя да не се връчва за календарната 2020 година. 32-годишният нападател е крайно мобилизиран да покаже, че заслужава най-ценните индивидуални отличия във футбола и едва ли ще да спре да бележи до края на сезона.

До края на футболните първенства в Европа не остана много - в Англия трябва да се изиграят още 9 кръга, в Испания - 10, а в Италия също десет. В Германия остават още 8 кръга, докато във Франция те също са осем. За момента изглежда, че Роберт Левандовски е недостижим на върха, но всички знаем на какво са способни титаните Лионел Меси и Кристиано Роналдо...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички