Нечувано! 90 гола паднаха в два мача в Африка, съдията го мързяло да описва попаденията


Нечувано! 90 гола паднаха в два мача в Африка, съдията го мързяло да описва попаденията
Снимка: Getty Images

9116 0

Умопомрачителни скандали съпътстваха края на сезона в четвъртото ниво на южноафриканския футбол, каквито не са познати дори и в родната България. Три тима се очаква да отнесат невероятни наказания, тъй като са опитали да уговорят последните си мачове, в които паднаха НАД 90 попадения!

Става въпрос за неизвестните до този момент Матияси и Shivulani Dangerous Tigers (опасните тигри), които се бореха до последно за титлата в местната надпревара. Вторите са победили Kotoko Happy Boys (щастливите момчета) с 33:1, докато Матияси е унищожил съперника си Nsami Mighty Birds (могъщите птици) с 59:1. Именно "птиците" са били трети във временното класиране. 

Длъжностните лица от клубовете са получили наказания между пет и осем сезона за ролята си в уреждането на мачовете, докато ръководителите на срещите са получили забрана за десет сезона.

"Тези хора не уважават футбола и не можем да позволим това да се случи отново. Тъжното е, че участват млади играчи, защото правилата на състезанието предвиждат, че всеки отбор трябва да играе най-малко с петима играчи под 21 години", заяви Винсент Рамфаго, президент на региона Мопани, пред BBC Sport Africa.

Всичките тези попадения и уговорки се оказаха напълно безполезни, тъй като четвъртият Gawula Classic бе определен за победител в южноафриканския регион Мопани.

"Разследването ни установи, че Матияси и "птичките" са искали да спрат "тигрите" по пътя към трофея и заради това са уговорили мача", коментира Рамфаго.

След като са чули, че Матияси води с 22:0 на полувремето, "тигрите" помолили противниковите играчи да напуснат терена. Така и станало - футболистите обяснили, че се чувстват изморени и така останали с едва седем играчи. В другия мач пък реферът улеснил водачите, като e показал четири червени картона на противниковите играчи.

Очакват се тежки санкции за виновниците, след като играчите на "щастливите момчета" просто напуснали терена при 33:1, докато се оказва, че "птичките" са си отбелязали 41 автогола при загубата с 1:59.

"Когато разследвахме, открихме, че някои от головете на Матияси дори не са били правилно описани, тъй като съдията го е домързяло да ги добави в доклада. Реферът просто е написал – "играч номер 2 вкара 10 гола, играч номер 5 вкара 20 гола" и така нататък", обяснява президентът. 

Подобни резултати не са нищо ново в африканския футбол, тъй като два нигерийски съперника записаха победи със 79:0 и 67:0 през 2013г. Това се е случило отново в последния кръг, а впоследствие са получили забрана за участие от 10 години. 

И все пак нищо не надминава победата със 149:0, записана от мадагаскарския AS Adema, след като съперниците им SO l'Emyrne многократно си отбелязали автоголове. Това се случило в знак на протест, поради неразбирателство между треньора им и съдията на мача.

От южноафриканския скандал има и нещо положително - властите организирали серия от семинари за обучение на треньори, официални лица и съдии.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички