Анализаторите на данни се превръщат в най-важните фигури в отборите


Анализаторите на данни се превръщат в най-важните фигури в отборите
Снимка: Getty Images/Guliver

536 0

Анализаторите се превръщат в най-важните трансфери за футболните клубове, съобщава BBC. Материалът разглежда ефективността на анализа на данни и защо все повече клубове прибягват до откриването на такива отдели.

Бившият астрофизик и съветник в Държавния резерв Лаури Шоу се присъедини към Манчестър Сити през януари и неговата работа е в основата на успехите на "гражданите". Шоу ръководи анализаторски екип, следящ за статистиките на играчите и предстоящите съперници за да увеличи шансовете за победа. В момента Сити има 21 поредни успеха.

"Не може да подценяваме анализа на данни. За един футболен клуб най-важният фактор е да увеличиш шансовете за победа", казва Тревър Уоткинс, ръководител на фирмата по спортно право Пинсерт Мейсънс.

"В момента случващото се извън терена е толкова важно, колкото и на терена", допълва Уоткинс, бивш шеф в Борнемут.

 "Да имаш достъп до хора, които разбират данните, е ключово.Арсен Венгер беше пионер в използването на данни и анализ. Това е най-подценената част от футбола", казва ръководителят.

"Анализаторите в момента са в топ отборите в Европа. Само отборите с големи бюджети създават такива департаменти, които работят с анализ на представянето, и скаутинг департаменти", добавя Рубен Сааведра, съосновател на фирмата Метрика Спортс.

По-малките клубове също се опитват да са в крак с времето, разчитайки на програми, базирани на видеоанализа. Така Барнзли следи футболисти и треньори, които отговарят на стила им на игра с интензивни пасове.

Вижте тук повече статистика за формата на Манчестър Сити 

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Други


Професор посочи 8-те фактора за изпълнение на успешни дузпи след мача

В плейофите на Евро 2020 цели 3 мача завършиха с изпълнение на дузпи след равенство в основното време и продълженията....

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама