Ако зависеше от France Football: Меси не би бил лидер при "Златната топка" (СНИМКА)


Ако зависеше от France Football: Меси не би бил лидер при "Златната топка" (СНИМКА)
Снимка: Getty Images/Guliver

3571 0

Лионел Меси е лидерът по брой пъти, в които е спечелил "Златната топка" - цели седем. Втори е Кристиано Роналдо, който е стигал до отличието в пет случая. Наградата е основана от журналистите Габриел Анот и Жак Феран, като Стенли Матюс от Англия се превръща в първия футболист, който я печели (1956).

Известно е обаче, че до 1995 година призът се е връчвал само на играчи от Европа. Ако не бе това правило, друг играч, преди Меси, е щял да запише постижението от седем спечелени приза "Златната топка". Разбира се, става въпрос за Пеле. Така Меси нямаше да е едноличен лидер по този показател.

Можем да знаем това благодарение на преизчисление, което France Football (френското списание, което връчва най-ценния индивидуален приз във футбола) прави в модерната история на футбола.

Ако през онези години е можело играч извън европейския футбол да печели "Златната топка", то Пеле е щял да го стори през следните години: 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1964 и 1970. Най-ощетени от това биха били испанците, тъй като цели двама техни представители не биха спечелили отличието - Алфредо ди Стефано (1959) и Луис Суарес (1960).

Както е известно, всички пъти, в които е печелил приза, Меси е бил играч на Барселона. Представянето му до момента с фланелката на ПСЖ не е никак впечатляващо, но предвид спечеленото Световно първенство, може да спечели наградата и с парижани. Все пак президентът на Барселона коментира завръщане на Меси в клуба.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички