Лео Меси, Роналдиньо, Зидан и други: Кои са имената, печелили Световното по футбол, Шампионска лига и "Златната топка"?


Лео Меси, Роналдиньо, Зидан и други: Кои са имената, печелили Световното по футбол, Шампионска лига и "Златната топка"?
Снимка: Getty Images / Колаж: SportLive

4373 0

Световното първенство по футбол, Шампионска лига и индивидуалната награда "Златна топка" са трите най-престижни отличия във футбола.

Спечелването на Мондиал е достигане на върха на международния футбол. Спечелването на Шампионската лига те извежда до върха на клубния футбол. И накрая, "Златната топка" е най-желаното индивидуално отличие, което се връчва на най-добрия футболист за една календарна година.

Спечелването на едно от трите отличия само по себе си е огромно постижение, но има девет легенди, които са печелили и трите. В настоящия материал ще ви запознаем с футболистите, които имат всяко от трите отличия във витрините си.

9. Сър Боби Чарлтън

Сър Боби Чарлтън е единственият англичанин в историята, спечелил Шампионска лига, Световната купа и "Златната топка". Иконата на Манчестър Юнайтед спечели Мондиала с Англия през 1966 година, като отбеляза три гола в шест мача. Освен с отличното си представяне на Световното първенство Чарлтън е награден със "Златната топка". Чарлтън спечели Шампионската лига, тогава Купата на Европейските Шампиони (КЕШ), с Манчестър Юнайтед през сезон 1967/68, като помогна с два гола в девет мача.

8. Франц Бекенбауер

Единственият защитник във футболната история, който може да се похвали с тези три отличия. Франц Бекенбауер спечели Европейското първенство през 1972 г. и Световното първенство по футбол през 1974 г. с Германия. Бекенбауер спечели първата от двете си Златни топки през 1972 г., благодарение на подвизите си с Маншафта. Бекенбауер има 18 мача на световни финали в кариерата си, като може да се похвали с пет гола. Бекенбауер спечели три пъти КЕШ с Байерн Мюнхен (1974, 1975, 1976). За отличното си представяне като бранител и лидер той беше възнаграден със "Златната топка" отново през 1976 година.

7. Герд Мюлер

Най-великият голмайстор в историята на Германия. Герд Мюлер има 14 гола и шест асистенции в 13 мача на Световното първенство по футбол. Той отбеляза 10 гола в шест мача на Мондиал 1970, когато Германия завърши на трето място след Бразилия и Италия. Отличните му изяви на Световното първенство по футбол през 1970 г. му спечелиха първата и единствена "Златна топка".

След като спечели "Златната обувка" през 1970 г., Мюлер прибави към колекцията си и златен медал от Мондиал 1974 г., когато Германия победи Нидерландия на финала. Мюлер вкара четири пъти в хода на турнира, включително гол при победата с 2:1 над "лалетата".

Мюлер има и три титли от КЕЩ в кариерата си (1974, 1975, 1976), като всички те идват с екипа на Байерн Мюнхен. Той има 35 мача в турнира, като отбелязва 34 пъти.

6. Паоло Роси

Най-титулуваният играч в историята на Италия - Паоло Роси "изстреля" "нерадзурите" до титлата на Световното първенство по футбол през 1982 г. Той вкара шест гола в седем мача от турнира, един от които дойде при победата с 3:1 над Германия на финала. Роси, който вкара девет гола и направи три асистенции в 14 мача на световни финали в кариерата си, спечели "Златната топка" в края на годината (1982).

Роси също беше сензация за Ювентус, като помогна за две титли в Серия А (1981/82, 1983/84) и трофей от КЕШ (1984/85). Роси има 10 гола в 18 мача от надпреварата в кариерата си.

5. Зинедин Зидан

Може би най-великият френски играч в историята на футбола, Зинедин Зидан беше сила, с която всеки противник трябваше да се съобразява. Атакуващият халф притежаваше завиден поглед над играта и умееше да бележи редовно.

Зидан спечели Световното първенство по футбол с Франция през 1998 г., като отбеляза два гола на финала срещу Бразилия. След като помогна на Ювентус за титлата в Серия А и на Франция за първия успех на Мондиал, Зидан бе награден със "Златната топка" през 1998 г.

Френският маестро, който вкара 14 гола и направи 30 асистенции в 80 мача от Шампионска лига, спечели купата с Реал Мадрид през сезон 2001/02. Неговото воле срещу Байер Леверкузен на финала все още се нарича един от най-великите голове на турнира.

4. Ривалдо

Безспорно един от най-добрите бразилски нападатели в историята. Ривалдо не спечели "Златната топка", след като спечели Световната купа или Шампионска лига. Той я спечели през 1999 г., след като триумфира в Копа Америка с Бразилия и в първенството на Испания с Барселона.

Ривалдо вкуси славата на Световното първенство през лятото на 2002 г. Той вкара осем гола на световни първенства в 14 мача, пет от които дойдоха през 2002 година. На следващата година той покори Европа с Милан, като отбеляза два пъти в 12 мача. По време на бляскавата си кариера Ривалдо вкара 27 пъти и направи 12 асистенции в 73 мача от турнира на богатите.

3. Роналдиньо

Един от най-завладяващите играчи на модерния футбол. Роналдиньо бе част от отбора на Бразилия, който спечели Световното първенство през 2002 г. Легендата на Барселона игра в пет мача, като отбеляза два гола и направи три асистенции.

Роналдиньо се утвърди като най-добрият в света в Барселона. Той завладя Европа през сезон 2005/06, водейки атаката с привличащите вниманието си умения. Роналдиньо отбеляза рекордните в кариерата си седем гола и направи пет асистенции в 12 мача през сезон 2005/06, за да спечели на Барса най-ценния клубен трофей.

Роналдиньо спечели първата си и единствена "Златна топка" благодарение на бляскавите си изяви с Барселона през 2006 година.

2. Кака

Третият бразилец в класацията. Играчът, който със спокойствие може да бъде зован като "маестро". Кака бе един от най-добрите плеймейкъри, който светът е виждал, и притежаваше докосване, на което всеки би завидял.

Кака се добра до Шампионска лига, Световната купа и "Златната топка" в кариерата си. Бразилският футболист спечели Мондиал 2002. Той игра само в един мач, когато "Селесао" вдигна петата си титла от световните финали. Като цяло Кака има 10 мача на мондиали, като има 1 гол и четири асистенции.

Кака покори Европа с могъщия Милан на Карло Анчелоти през сезон 2006/07. Той спечели наградата за голмайстор с 10 попадения и бе награден със "Златната топка" през 2007 година.

1. Лионел Меси

Меси се превърна в най-новия член на този клуб, след като изведе Аржентина до победа на Световното първенство в Катар. Бълхата може да се похвали с редица индивидуални и клубни отличия.

Меси е 7-кратен носител на наградата "Златна топка", като спечели последната си през 2021 година. Той също така може да се похвали с четири спечелени финала на Шампионска лига (2009, 2009, 2011 и 2015). 

Мнозина специалисти, както и почитатели на играта вече смятат, че след като се добра до медала от Мондиал 2022 аржентинецът е безспорния номер 1 във футболната история. Неговата умопомрачителна статистика също подкрепя този аргумент.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички