Меси и Платини са замесени в мрежа от данъчни измами


Меси и Платини са замесени в мрежа от данъчни измами
Снимка: Getty Images/Guliver

1682 0

Звездата на Барселона Лионел Меси и доскорошния президент на УЕФА Мишел Платини са замесени в скандал за укриване на данъци и за дейност, свързана с офшорни зони.

Двамата са  сред богаташите, укривали пари в офшорни сметки в Панама. Това показват първите разкрития на „Документът Панама” (Panama Papers - Панамски документи) за световната офшорна система, публикувани от „Монд”, както и други медии по света.

Френският вестник „Монд” и още 106 издания в 76 страни, обединени в „Международния консорциум на разследващите журналисти”, са получили достъп до голям невиждан досега информационен масив, който хвърля разкриваща светлина върху непрозрачния свят на световните офшорни финанси и данъчните убежища.

Според разследването и изтеклата информация, Меси и баща му Хорхе Хорасио са трупали пари в Панама във фирмата Mega Star Enterprises, която е регистрирана там от Mossack Fonseca - четвъртта по големина юридическа компания в света, която се занимава с офшорки.

През 2013 година Лионел Меси и неговият баща  бяха обвинени, че са отклонили  над 4 милиона евро от данъците, засягащи приходите от продажбата на имиджа на аржентинската суперзвезда. Отклоняването от плащането на данъци е станало чрез създаване на фиктивни фирми в Белиз и Уругвай, смятани за данъчен рай.

Очаква се Меси да направи изявления относно случая, а междувременно излезе информация, че той смята да съди немският вестник Süddeutsche Zeitung, както и Международния консорциум на разследващите журналисти заради лъжлива информация, че участва в мрежа за данъчна измама в Панама.

Освен името на голямата футболна звезда, се споменава името и на Мишел Платини. Според документите той се е възползвал от услугите на "Мосак Фонсека" за първи път през 2007 година. Интересното в случая е, че това е годината, в която е избран за президент на УЕФА.

В документите на панамската компания са споменати имената на 20 известни футболисти, които са играли или все още играят за клубове като Барселона, Манчестър Юнайтед и Реал Мадрид.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички