Българите са нацисти? А дали Англия помни своите "нацистки фенове" (СНИМКА)


Българите са нацисти? А дали Англия помни своите "нацистки фенове" (СНИМКА)
Снимка: Getty images/Guliver

9287 0

В последните дни преекспонирането на расисткия скандал у нас достигна невиждани граници в българската история. С основен принос за това са както няколко единици по трибуните, имащи се за "фенове", така и английските медии, които вдигнаха до небесата темата с расизма, и в частност тази с нацизма.

По време на евроквалификацията между България и Англия, загубена от "лъвовете" с 0:6, няколко лица по трибуните вдигнаха ръката си в знак на нацистки поздрав. Това беше остро посрещнато от редица издания на Острова, които разкритикуваха проявата и поставиха под общ знаменател целия български народ. 

Англия е страна, в която расизмът е далеч по-разпространено явление. Английската нация обаче едва ли ще приеме с одобрение, ако някой обедини всички хора на Острова като "расисти". Ако съдим по малцинствата в дадена държава за цялостното поведение на страната, то едва ли ще останат много страни по света, които не са "расисти".

Нека да припомним един случай от не толкова далечното минало, в който именно английски "фенове" се проявиха като "нацисти". През февруари 1995 година Ирландия и Англия изиграват приятелски двубой в Дъблин, който обаче е прекратен заради бунт по време на срещата. Запалянковци по трибуните отправиха нацистки поздрав, който е организиран от английската неонацистка организация "Combat 18". 

20 души са пострадалите при този инцидент. Няма нужда да споменавам, че и тогава, както и сега (в мача с България), англичаните правят всичко възможно да заглушат химна на Ирландия. Проява, която далеч не е по-маловажна от темата с расизма. А ако започнем да говорим за расизма по английските терени, дори само за последната година, то едва ли ще ни стигнат часове да опишем всеки отделен случай. 

Няма да е лошо, ако английските медии започнат да правят разлика между отделни индивиди и цялата общност. Защото ако българите са нацисти и расисти, то англичаните по нищо не отстъпват в това отношение. Разликата е, че в България никой не си позволява да обвинява англичаните нито в расизъм, нито в нацизъм.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички