"Расисти" и "животни": Заради шепа хора в Англия заклеймиха цялата нация (СНИМКИ)


"Расисти" и "животни": Заради шепа хора в Англия заклеймиха цялата нация (СНИМКИ)
Снимка: Guliver/GettyImages

9690 0

Расисткият скандал по време на двубоя България - Англия излезе извън всякакви граници, а цял ден на Острова заклеймяват българския народ като расистки, въпреки че са единици идиотите, които атакуваха тъмнокожите футболисти на "трите лъва". Темата се превърна в №1 в Обединеното Кралство, като обидите към българска страна не стихват, а в дописките си за срещата някои журналисти прекрачиха сериозно границата - така, както го направиха малка част от българските привърженици. 

Три от изданията, които категорично заклеймиха българския народ, са "The Sun" - по-известен с недостойното си отразяване на "Хилзбъро",  "The Mirror" и "Daily Mail". Очаквано забраненият в Ливърпул вестник е най-тежък в думите си, наричайки българите "животни" в материала си за мача, дело на журналиста Чарли Уиет. Заглавието му е еднозначно: "Лъвове - 6, Животни - 0". В същото време обаче не е отчетен фактът, че един от "животните" на терена - Ивелин Попов, остана на терена по време на почивката, за да разговаря с феновете и да се опита да успокои ситуацията, създала се през първото полувреме на срещата. 

"Мирър" пък не сравнява България с "животни", но заклейми всички фенове като "расисти", използвайки сходно заглавие: "Расисти - 0, Лъвове - 6". "Дейли Мейл" не остава по-назад: "Англия - 6, расизъм - 0". "The Times" използва същото заглавие. 

Позиция на SportLive.bg: 

Припомняме, че прояви на расизъм на мач на националния отбор по футбол има рядко, а от 20-те хиляди на стадион "Васил Левски" в мача бяха изключително нисък процент тези, които обиждаха на расистка основа играчите на Англия. Расизмът няма място във футбола или в която и да е друга сфера, но в същото време е абсурдно цяла една нация да бъде заклеймявана като "расистка" заради неадекватните дейстивя на шепа лумпени - същите тези хора, които не за пръв път се проявяват по подобен начин, но отговорните органи в България продължават да ги допускат до футболни срещи (защо се случва това е тема за друг материал). 

Расизмът е глобален проблем, с който редица страни не могат да се справят - в Италия например глобата за расизъм е 10 хиляди евро, но за липса на акредитация на официално лице - 15 хиляди лева (две глоби, които бяха наложени на Аталанта преди седмици). В България расизъм безспорно съществува, но на стадион "Васил Левски" бяха една шепа расисти, които обиждаха английските играчи и е най-малкото неморално да се заклеймява цял един народ - така, както правят колегите на Острова както днес, така и в последните 3 седмици. Кои бяха феновете с расистки обиди и нацистки поздрави вижте тук! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички