5 събития във футбола, които очакваме през 2020-а, но няма да видим и този път


5 събития във футбола, които очакваме през 2020-а, но няма да видим и този път
Снимка: Getty Images/Guliver

5347 0

Влизаме в третия месец на 2020 година и сезонът в топпървенствата на Европа вече търпи сериозно развитие. Дори и след края на кампанията предстоят много интересни спортни събития, за които всички фенове вече имат някакви очаквания. Особено за тези, които те чакат да се случат отдавна. Поне 5 от тези желания на запалянковците няма да се случат. И това ще донесе болка не само на привържениците, но и на самите футболисти, които силно се надяват до края на 2020-а да сбъднат големите си мечти. Ето кои са тези 5 събития:

1. ПОРТУГАЛИЯ НЯМА ДА ЗАЩИТИ ЕВРОПЕЙСКАТА СИ ТИТЛА ОТ 2016-А: През лятото на 2016 г. на френските терени отборът на Португалия нямаше равен. Във финала на Европейското Кристиано Роналдо и компания, благодарение гола на Едер в добавеното време, спечелиха срещу домакините с 1:0. Тимът на Фернандо Сантош след това нееднократно потвърди, че триумфът му не е случаен. През лятото на 2017 г. те заеха третото място в турнира Купата на Конфедерациите, генералната репетиция за Мондиал 2018 в Русия.

На самия мондиал португалците се представиха скромно, ограничавайки се само до участие в осминафиналите, където отпаднаха от Уругвай. Но пък година по-късно - през юни 2019-а, момчетата на Сантош влязоха в историята на турнира Лигата на нациите на УЕФА, спечелвайки първото му издание. Във финала те надвиха Нидерландия с 1:0. В квалификациите за Евро 2020 португалците заеха второто място в група "В", финиширайки зад Украйна. Те изпревариха европейските шампиони с 3 точки, след като допуснаха само едно поражение в цикъла - именно срещу тях.

По отношение на силата и вътрешния потенциал настоящият тим на Португалия отстъпва на онзи от лятото на 2016 година. Следователно, те няма да успеят да се качат отново на европейския връх. Защото не само, че те са по-малко силни, но и конкурентите станаха по-мощни и дръзки.

2. МЕСИ ОТНОВО НЯМА ДА ПОСТИГНЕ ГОЛЯМ УСПЕХ С АРЖЕНТИНА:  Нападателят събра в личната си витрина всички трофеи на клубно и индивидуално ниво, но в нея няма нито една голяма награда, спечелена с националния отбор. Максимумът, с който звездата може да се похвали, са златните медали от Олимпийските игри през 2008 година, а също и сребърните от Мондиал 2014 и Копа Америка 2007,2015 и 2016.

От 12 юни до 12 юли в Аржентина и Колумбия ще се проведе поредното издание на Копа Америка. Той ще се проведе с нов формат и в него ще участват 10 отбора от КОНМЕБОЛ и 2 поканени в турнира отбора, разделени на две зони - Север и Юг. За един от четирите билета за плейофите аржентинците ще се борят с Австралия, Боливия, Уругвай, Чили и Парагвай.

Меси и компания не би трябвало да имат проблем с достигането до четвъртфиналите, до полуфиналите - също. Но по-напред са възможни различни варианти. Но не ни се вярва, че Аржентина с Меси ще съумее да покори върха. За последно това им се е удавало през 1993 година.

3. БРАЗИЛИЯ НЯМА ДА УСПЕЕ ДА ЗАВОЮВА ОЛИМПИЙСКИТЕ МЕДАЛИ ПРИ МЪЖЕТЕ: Олимпийският отбор на Бразилия, воден от Неймар, завърши триумфално представянето си на домашните Игри през 2016 година в Рио де Жанейро. За бразилците бе въпрос на чест да вземат златните медали на родна земя и преди 4 години те постигнаха своето. Във финала "Селесао" се срещна с германците. Редовното време завърши с равенство 1:1, а след изпълненията на дузпи късметът бе с Бразилия - 5:4.

Преди златото в Рио бразилците спечелиха среброто в Лондон през 2012 година и бронза в Пекин през 2008-а. Може би те ще бъдат призьори и в Токио през 2020-а, но не и златни такива. Бразилският отбор няма да защити олимпийското си злато, триумфът ще очаква друг отбор.

4. МЕСИ НЯМА ДА СПЕЧЕЛИ СЕДМА "ЗЛАТНА ТОПКА", КАКТО И РОНАЛДО - ШЕСТА: В края на 2019 година аржентинската звезда на Барселона Лионел Меси стана за шести път носител на най-престижната индивидуална награда във футбола. Но този път той спечели наградата с много малка преднина. Победата му донесоха 686 зачетени точки, което е със 7 повече от сбора на нидерландския защитник на Ливърпул Върджил ван Дайк. Затворилият топ 3 Кристиано Роналдо получи 476 точки. Меси записа най-малката преднина пред втория от 1996 година насам, когато германецът Матиас Замер изпревари бразилеца Роналдо със само 1 точка.

През юни тази година Меси ще навърши 33 години. Това е още далеч от пенсионната възраст във футбола, но не може да не отбележим факта, че напоследък мохиканите - Меси и Роналдо, все по-активно са преследвани от амбициозни и готови за големи постижения млади хора. Това на първо място са Садио Мане и Килиан Мбапе. Но тук е и Мохамед Салах. А на Евро 2020 може да изгрее някоя нова звезда. Като цяло, "Златната топка" определено ще има нов собственик.

5. НЯМА ДА ИМА НИТО ЕДИН ТРАНСФЕР ЗА НАД 150 МЛН. ЕВРО:

Топклубовете в света и в частност европа продължават стремежа си към по-високи доходи, отколкото сега. Това не е нито добро, нито лошо, а е факт. В такава ситуация е напълно естествено тяхното желание да имат в редиците си най-добрите играчи, които могат да осигурят най-високата възможна печалба. Не само на футболното игрище със своите голове и красива игра, а и извън него - с имидж и стил.
Както показва практиката, големите суми за трансфери не винаги гарантират адекватна игрова възвръщаемост и рационално вложени средства. 
ПСЖ плати на Барселона 222 милиона евро за Неймар през лятото на 2017 година, но дали след това клубът увеличи своята печалба и постигнаха ли успехи на европейската арена? Не. С Франция всичко е ясно, но не и в Европа. Миналото лято Атлетико даде на Бенфика 126 милиона евро за младия и страшно талантлив Жоао Феликс, но досега получи играч, когото "Marca" ключи в идеалния отбор на разочарованията през първата половина на сезона в Ла Лига. 
Принципът "големи пари - най-добрият играч" работи само от време на време. Сигурни сме, че в топклубовете това го разбират много добре. И е малко вероятно Барселона и Байерн, които нямат петродолари от Близкия Изток, да си позволят скоро толкова баснословни инвестиции във футболисти.
Да, суми, да кажем от порядъка на 100-120 милиона евро, ще бъдат похарчени на трансферния пазар, но не повече от 150 милиона евро. Това означава, че през 2020 година нито Неймар, нито Килиан Мбапе, нито Садио Мане, нито Роналдо, нито пък Меси ще преминат в някой друг отбор.  Топклубовете в света и в частност европа продължават стремежа си към по-високи доходи, отколкото сега. Това не е нито добро, нито лошо, а е факт. В такава ситуация е напълно естествено тяхното желание да имат в редиците си най-добрите играчи, които могат да осигурят най-високата възможна печалба. Не само на футболното игрище със своите голове и красива игра, а и извън него - с имидж и стил.

Топклубовете в света и в частност Европа продължават стремежа си към по-високи доходи, отколкото сега. Това не е нито добро, нито лошо, а е факт. В такава ситуация е напълно естествено тяхното желание да имат в редиците си най-добрите играчи, които могат да осигурят най-високата възможна печалба. Не само на футболното игрище със своите голове и красива игра, а и извън него - с имидж и стил.

Както показва практиката, големите суми за трансфери не винаги гарантират адекватна игрова възвръщаемост и рационално вложени средства. ПСЖ плати на Барселона 222 милиона евро за Неймар през лятото на 2017 година, но дали след това клубът увеличи своята печалба и постигнаха ли успехи на европейската арена? Не. С Франция всичко е ясно, но не и в Европа. Миналото лято Атлетико даде на Бенфика 126 милиона евро за младия и страшно талантлив Жоао Феликс, но досега получи играч, когото "Marca" ключи в идеалния отбор на разочарованията през първата половина на сезона в Ла Лига.

Принципът "големи пари - най-добрият играч" работи само от време на време. Сигурни сме, че в топклубовете това го разбират много добре. И е малко вероятно Барселона и Байерн, които нямат петродолари от Близкия Изток, да си позволят скоро толкова баснословни инвестиции във футболисти.

Да, суми, да кажем, от порядъка на 100-120 милиона евро, ще бъдат похарчени на трансферния пазар, но не повече от 150 милиона евро. Това означава, че през 2020 година нито Неймар, нито Килиан Мбапе, нито Садио Мане, нито Роналдо, нито пък Меси ще преминат в някой друг отбор.

Автор: footballhd.ru

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички