Историческо: Португалия и Роналдо са първите победители в турнира Лига на нациите (ВИДЕО)


Историческо: Португалия и Роналдо са първите победители в турнира Лига на нациите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

14193 0

Отборът на Португалия се превърна в първия шампион в турнира Лига на нациите. Това бе първото издание на новия турнир на УЕФА, който "мореплавателите" спечелиха след успех с 1:0 над Холандия във финала на "Ещадио До Драгао".

В хода на целия двубой момчетата на Фернандо Сантош бяха по-добрите на терена в Португалия. През първото полувреме те владееха инициативата, опитваха да стигнат до попадение, но без успех. Това обаче се случи половин час преди края на срещата. Гонзало Гедеш изведе добре Бернардо Силва, след което получи пас обратно от звездата на Манчестър Сити и с мощен удар матира Силесен за единственото попадение в срещата. До края на двубоя пък "мореплавателите" бяха по-добрият тим, но не успяха да стигнат до второ попадение.

С победата днес Португалия спечели 6 милиона евро, които ще влезнат в касата на футболната федерация. "Лалетата" пък ще прибавят 4,5 милиона към сметката на своята централа.

В първите 10 минути от мача домакините от Португалия напълно доминираха над съперника. Атакуващото трио на тима си разменяше успено позициите и комбинираше по между си, като Бернардо Силва успя да насочи хубав удар, който обаче попадна в тялото на Силесен и стражът спаси. 

Последваха силни минути за Холандия. Тимът постепенно пренесе играта в половината на съперника, но до опасна ситуация не се стигна. След 25' пък отново играчите на Фернандо Сантош взеха нещата в свои ръце, като 15' преди паузата Нелсон Семедо нанесе тежък удар, който Силесен изби в корнер.

В рамките на осем минути Бруно Фернандеш на два пъти стреля изключително опасно. И в двата случая Силсен не успя да помръден от мястото си, но и двата удара бяха неточни. В 41' Кристиано Роналдо финтира добре Дъмфрис и успя да нанесе тежък удар, който отново се оказа в обсега на стража на "лалетата", който спокойно улови.

В началото на втората част отново домакините бяха по-дейният тим и най-накрая стигнаха до попадение. Гонсало Гедеш изведе добре Бернардо Силва, който след това върна към съотборника си. Гедеш пък отправи мощен удар, с който обърна ръцете на Силесен за 1:0 в 61'.

Холандия се активизира и още в 65' стигна до най-чистото си положение. При центриране Мемфис Депай бе оставен да стреля спокойно с глава. Играчът на Лион обаче не можа да насочи добре топката и Руи Патрисио спокойно улови.

Преди мача

От 21:45 часа днес ще стартира финалът на първото издание на турнира Лига на нациите. "Ещадио До Драгао" ще приеме тимовете на Португалия и Холандия, които ще излъчат първия шампион в новия турнир на УЕФА.

В 1/2-финалните срещи Кристиано Роналдо и компания отстраниха Швейцария с 3:1 след хеттрик на капитана си. В другата битка от тази фаза "лалетата" победиха Англия с 3:1 след продължения.

Статистиката преди днешната среща е изцяло на страната на "мореплавателите". Португалците са спечелили 7 от 13-те двубоя, като четири мача са завършили наравно, а едва две са победите за тима от Ниската земя. 

СЪСТАВИ:

Португалия: Патрисио, Диас, Гереро, Фонте, Семедо, Фернандес, Карвальо, Данило, Гедес, Силва, Роналдо

Холандия: Силесен, Дъмфрис, Де Лихт, Ван Дайк, Блинд, Де Руун, Вайналдум, Де Йонг, Депай, Бергвайн, Бабел

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички