35 години от Трагедията "Хейзел", отнела живота на 39 души


35 години от Трагедията "Хейзел", отнела живота на 39 души
Снимка: Getty Images/Guliver

2748 0

На тази дата преди 35 години един финал за Купата на европейските шампиони (днес Шампионска лига) почерни историята на световния футбол. 39 футболни запалянковци загубиха живота си, а около други 600 пострадаха сериозно в резултат на размирици преди двубоя между отборите на Ювентус и Ливърпул.

Масово движение не привърженици на "червените" довежда до смазването на фенове на "бианконерите", които са пристинати до стена в сектора. Въпреки това двубоят се провежда, като е спечелен от Ювентус с 1:0 след гол от дузпа. Именно тази трагедия се смята за повратна по отношение на футболното хулиганство на Острова, а и като цяло в Европа.

Днес, 35 години по-късно, пред стадион "Хейзел", който сега носи името "Крал Бодуен", се проведе кратка церемония, която отбеляза годишнината от трагедията. Тя бе уважена от малък брой посетители заради препоръките за спазване на социална дистанция. Сред гостите присъстваха кметът на Брюксел, както и посланиците на Великобритания и Италия. "Важно е днес да не забравяме тези жертви. Този трагичен инцидент сложи край на хулиганството по стадионите", заяви кметът на Брюксел.

След трагичния мач английските клубове получават забрана за участие в европейските клубни турнири от УЕФА , завръщайки се през сезон 1990/91, като Ливърпул изкара още една година извън Европа. Забраната за мърсисайдци идва в момент, в който отборът е един от най-добрите в Европа, като е спечелил Купата на европейските шампиони цели четири пъти за изминалите осем години.

Наскоро се навърши годишнина и от друга паметна трагедия, пряко обвързана с привърженици на Ливърпул - "Хилзбъро". Подробности от трагедията може да намерите в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички