31 години от огромната трагедия с фенове на Ливърпул на "Хилзбъро" (ВИДЕО)


31 години от огромната трагедия с фенове на Ливърпул на "Хилзбъро" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

5024 0

Днес (15.04) преди точно 31 години се случва една от най-големите трагедии в цялата история на футбола. Позната като "Трагедията Хилзбъро", тогава 94 души, фенове на Ливърпул, губят своя живот на едноименния стадион (още 2-ма са застигнати от трагичната участ впоследствие), а още цели 766 са ранени.

В онзи ден в 15:00 часа мърсисайдци се изправят срещу Нотингам Форест на споменатия стадион в Шефилд, Англия. Още в 6-ата минута двубоят е прекратен от главния съдия поради привърженици, които излизат на футболния терен. Те обаче го правят, защото се стига до неописуемо масово препълване на централния сектор и единственият изход е към стадион (някои са издърпвани нагоре към друг сектор от други хора).

Стига се до това, тъй като непосредствено преди началото на мача има стотици фенове, които очакват да влязат. Тогава полицията решава да отвори изход С. Когато това става, огромна тълпа нахлува в стадиона и се насочва към централно разположените сектори 3 и 4. Феновете най-отпред са притиснати към 4-метровата ограда, но освен тях никой друг не забелязва какво се случва. Освен това, между отделните сектори е имало здрави стоманени прегради за предпазване от хулигански прояви.

Първоначално се смята, че привържениците са виновни за това, но след голяма борба за справедливост от страна на техните семейства, полицията е признат за официалния отговорник за трагедията. Разследването е било поверено на лорд Джъстис Тейлър, който, 31 дни след случилото се, публикува доклад (извезстен като "Доклад на Тейлър"), където са дадени препоръки за промяна във всички стадиони (смята се, че това са основните проблеми за трагедията) - седящи места за всички зрители, премахване на преградите между отделните сектори, поне по 1 изход за всеки 1500 зрители, осигуряване на пътища за евакуация от всяка точка на стадиона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички