1/8-финалите на Европейското първенство по футбол започват с непредвидим сблъсък - Уелс срещу Дания


1/8-финалите на Европейското първенство по футбол започват с непредвидим сблъсък - Уелс срещу Дания
Снимка: колаж: SportLive.bg; снимки: Getty Images

1577 0

Груповата фаза от Европейското първенство по футбол приключи. Същото важи и за първите два "мъчителни" дни без мачове, които бяха оставени на привържениците (на футболистите), за да поемат дъх и да съберат сили за най-интригуващия етап - елиминациите.

Осминафиналите ще бъдат открити чрез сблъсък, в който няма да участва някой от фаворитите за спечелването на трофея, като именно това го прави толкова непредвидим. Уелс се изправя срещу Дания, а мечтата и на двата отбора е да продължат напред към четвъртфиналите.

КОГА Е МАЧЪТ УЕЛС - ДАНИЯ НА ЕВРО 2020?

Двубоят е днес, събота, 26 юни, като ще се състои на "Йохан Кройф Арена" в Амстердам, Нидерландия. Той ще започне в 19:00 часа българско време, като ще можете да следите него и всички останали от Евро 2020 НА ЖИВО в SportLive.bg.

Можете да видите и пълната ТВ програма на Европейското първенство по футбол.

НОВИНИ ПРЕДИ СБЛЪСЪКА

Мачът между двата отбора е поверен на 37-годишния съдия от Германия Даниел Зиберт.

Символичните домакини от Уелс ще бъдат без полузащитника Етан Ампаду, който получи червен картон в последния двубой от груповата фаза (срещу Италия) и ще бъде наказан за срещата. Всички останали "дракони" ще са налични за селекционера Робърт Пейдж.

Именно в двубоя срещу "Скуадра адзура" Пейдж опита различна схема от предходните две срещи в групата, като заложи на 3-ма централни защитници. По-вероятно обаче изглежда той да заложи на традиционната с 4-ма за мача срещу "червения динамит". Кевин Мур пък бе оставен на резервната скамейка във въпросната среща с Италия, но се очаква да започне сред титулярите за осминафинала.

Дания няма проблеми със състава и Каспер Хюлманд ще може да заложи на най-доброто, което повика за Евро 2020 (с изключение, разбира се, на Кристиан Ериксен). В отбрана отново ще заложи на Андреас Кристенсен, Симон Кяер и Яник Вестегор. Ще бъде любопитно дали първият ще действа като десен краен защитник или като централен в схема с 3-ма.

ФОРМАТА НА ДВАТА ОТБОРА

Уелс се намира в доста противоречива форма. "Драконите" имат само 1 победа в последните си 5 срещи, в които са записали още 2 поражения и 2 равенства. Въпреки това минималната загуба от Италия им позволи да заемат второто място в групата и да срещнат преодолим съперник на осминафиналите.

Формата на Дания в действителност не е никак лоша, като съставът има 10 победи, 1 равенство и 3 загуби в последните 14 мача. Трябва да се отбележи, че 2 от поражениета дойдоха срещу силния отбор на Белгия, равенството срещу Германия, а другата загуба в онзи мач срещу Финландия след инцидента с Кристиан Ериксен. В последните две срещи Дания демонстрира на какво е способна, като бе много близо до успех над Белгия, а след това разгроми Русия с 4:1, за да си гарантира второто място и да изхвърли руснаците.

СИТУАЦИЯТА В ПОТОКА

До голяма степен може да се каже, че двата отбора попаднаха в по-лесния поток. Победителят от този дуел - Уелс или Дания, ще се размине с най-големите фаворити и ще срещне на четвъртфиналите един измежду съставите на Нидерландия и Чехия.

ПОТЕНЦИАЛНИ СТАРТОВИ 11

Уелс: Уорд, Робъртс, Родон, Мефам, Дейвис, Алън, Рамзи, Морел, Джеймс, Бейл, Мур

Дания: Шмайхел, Вестегор, Кяер, Кристенсен, Вас, Маеле, Хойберг, Дилейни, Дамсгор, Брейтуейт, Поулсен

УЕЛС - ДАНИЯ: ИГРАЧИ НА ФОКУС

Гарет Бейл има две асистенции в груповата фаза, но все още търси първото си попадение в този турнир, след като изпусна дузпа в двубоя срещу Турция. Безспорно той остава големият лидер на отбора и най-голямата заплаха за противника - дали чрез отлични подавания, или чрез голове.

Човекът във форма за "червения динамит" е нападателят Юсуф Поулсен. Той вкара в два мача поред от групите и ако го стори и срещу Уелс, ще изравни рекорда на Дания за 3 попадения от един играч на европейско първенство.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

- Дания има нужда от 1 гол, за да изравни вкараните голове от печелившото Евро 1992 (6), когато също не успя да спечели в първите си две срещи от групата.

- Ако не броим успехите на Дания през 1992 година, отборът е спечелил само един елиминационен мач в историята си (1 победа и 6 загуби)

- Това е първи сблъсък между Уелс и Дания на голям турнир, продължения са малко очаквани, тъй като при никой от предишните им 10 мача не е имало равенство. 

Ето и пълната ТВ програма на мачовете от осминафиналите на Евро 2020!

ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ МАТЕРИАЛИ ОТ ЕВРО 2020

ТОП 20: Най-скъпите играчи на Евро 2020

ТОП 10: Големите таланти на Европейското, които да следим 

Как е правилно: Евро 2020 или Евро 2021

Роналдо атакува шокиращ рекорд на Евро 2020

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички