Виктор Фонт: Шави може да бъде "Алекс Фъргюсън" за Барселона


Виктор Фонт: Шави може да бъде "Алекс Фъргюсън" за Барселона

1057 0

Временният президент на Барселона Виктор Фонт вярва, че бившата легенда на каталунците Шави Ернандес може да поведе тима до нова „Златна ера“ за испанския гранд. Шави, един от архитектите за десетгодишната хегемония на Барса в световния футбол, е старши треньор на катарския Ал Сад, но се съгласи да играе водеща роля в Барса, ако Фонт спечели президентските избори в клуба на 24 януари. Докато Фонт очаква 40-годишният Шави да бъде треньор на „блаугранас“ в един момент, той е еднакво ентусиазиран и от дълготрайната му роля в клуба.

„Решихме преди известно време, че най-добрият вариант за изграждането на нашата организация е Шави. В идеалния вариант, Шави може да бъде нашият генерален мениджър подобно на Сър Алекс Фъргюсън в Манчестър Юнайтед. Но ако се нуждае от друга позиция, той може да бъде гъвкав. Малко хора притежават лидерските качества, които той има“, започна той в интервю за Ройтерс. Фъргюсън е най-успешният мениджър в британския футбол с 49 трофеи по време на 39-годишната си треньорска кариера, включително 38 с Юнайтед.

Фонт е решен Шави да остане в клуба дълги години. „Казах на Шави, че не можем да си позволя повторение на случая с Пеп Гуардиола. Пеп води клуба много успешно в продължение на няколко години, след това напусна и стори същото и с Байерн Мюнхен и Манчестър Сити. Нуждаем се от това Шави да бъде в клуба в следващите десет години“. Планът на Фонт Шави да води отбора не означава непременно, че постът на Роналд Куман, настоящия наставник на каталунците, е застрашен.

„Това е решение на спортните директори, но сме благодарни на Роналд за това, че пое клуба в това предизвикателно време. Щастливи сме от това, че взима смели решения и залага на млади футболисти с голям потенциал. Шави има много дългосрочна перспектива. Той е само на 40, каза ми онзи ден, че професионалната му кариера като треньор има още много години. Така че няма да има напрежение или конфликт“, завърши Фонт.

ОЩЕ: СМЕШНА СУМА РАЗДЕЛИЛА НЕЙМАР ОТ ЗАВРЪЩАНЕ В БАРСЕЛОНА

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички