Сантос оспори рекорда на Меси: Пеле има повече от 643 гола за нас


Сантос оспори рекорда на Меси: Пеле има повече от 643 гола за нас
Снимка: Getty Images/Guliver

5307 0

От бразилския клуб Сантос не са съгласни с това, че капитанът на Барселона Лионел Меси е подобрил рекорда на легендарния бразилец Пеле по брой попадения, реализирани за един клуб. В 15-ия кръг на Ла Лига срещу Валядолид аржентинецът вкара своя гол номер 644 за Барса и подобри постижението на Пеле (643 гола за Сантос). Според асоциацията на изследователите и историците на Сантос твърдят, че Кралят на футбола е забил общо 1091 гола, ако се броят всички мачове.

"448-те гола, които днес се опитват да игонорират, бяха отбелязани във вратата на основните клубове през тези сезони. Пеле вкара по 9 гола във вратата на Америка (Мексико) и Коло-Коло (Чили), а също така 8 на Интер, един от най-големите европейски клубове от 60-те години. Списъкът е огромен: Ривър Плейт, Бока Хуниорс, Расинг, Универсидад де Чили, Реал, Ювентус, Лацио, Наполи, Бенфика и Андрелехт. Самата Барселона, където играе Меси, също стана жертва на Пеле - 4 гола, реализирани в 4 мача.

Някои аналитици твърдят, че много от тези 448 гола, реализирани в приятелски мачове, са се случили на срещи с по-слаби съперници, като например малки или регионални отбори. Но тези мачове се провеждаха в официални екипи с официални правила на играта и са официално регистрирани. Ние трябва да помним, че клубовете могат да провеждат приятелски мачове само с одобрението на регионалните и националните федерации.

10 НЕЩА, КОИТО ЛИОНЕЛ МЕСИ И ПЕЛЕ ИМАТ ОБЩО ПОМЕЖДУ СИ

Това е едно от правилата, въведени от ФИФА, организатори на световния футбол. Субективните признаци като силата на опонента не са идеални за съставяне на статистически данни. Голът във вратата на Ейбар статистически съвпада с гола във вратата на Валенсия. Голът във вратата на Трансваал (Суринам) има същата стойност, каквато и голът във вратата на Реал", се казва в изявление на Сантос. А самият Пеле призна подобряването на рекорда му и поздрави Меси.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички