Реал Мадрид хвърля милиони и сменява тревата на "Бернабеу" за пети път от началото на сезона


Реал Мадрид хвърля милиони и сменява тревата на "Бернабеу" за пети път от началото на сезона
Снимка: Getty Images

1208 0

Коментарите на Шави относно състоянието на терена на стадиона на Хетафе миналия уикенд доведоха до дебат, който все още продължава в рамките на испанската футболна общност. Не беше огромна изненада да чуем треньора на Барселона да изрази мислите си относно важността на поддържането тревното състояние. 

Години наред Реал Мадрид се радваше на великолепни условия на "Сантяго Бернабеу". Въпреки екстремното време и големия брой домакински мачове, изиграни през сезона, теренът на Мадрид винаги беше безупречен. Но този сезон не е така. Снимките, направени по време на мача със Селта, ясно показват неравномерен терен, разпръснат с разхлабени бучки тревна настилка и зони, където тревата не е успяла да се вкорени.

Поддържането на терена в оптимално състояние се превърна в толкова голяма грижа за властта в клуба, колкото и планирането на състава за следващия сезон. С предстоящия полуфинал на Шампионска лига срещу Манчестър Сити това се превърна в приоритет.

Екстремният климат на Мадрид

През по-голямата част от този сезон теренът на Бернабеу изглеждаше крехък и сух - необичайно меката и суха зима не помогна. Теренът в Чамартин винаги е изисквал голяма поддръжка поради екстремното време в столицата (студени зими, горещи, сухи лета). А поради конструкцията си пететажният стадион не пропуска много слънчева светлина и понякога някои зони на терена изобщо не виждат слънцето.

В продължение на 12 години грижата за терена на Бернабеу (и разрешаването на всички проблеми, свързани с това) беше ежедневна рутина и труд на любов за бившия главен служител на терена (Директор на терените и околната среда) Пол Бърджис. Бърджис успешно изпълнява тази задача, докато не решава да премине към друг проект през 2021 г. Той се завръна в Лондон, след като е назначен за директор на глобалните спортни настилки и озеленяване в Челси. Хосе Мария Фернандес Муньос наследи стария си пост в Мадрид и поддържа терена във върхова форма през 2021-22 г., но този сезон игралната настилка се влоши до такава степен, че се наложи четири пъти да се полага нова трева. Нов терен ще бъде положен (пети път този сезон) преди гостуването на Сити на 9 май.

Анчелоти и играчите също не са доволни от проблемите с терена

Текущата задача по поддръжката на терена е скъпа - всеки път, когато теренът трябва да бъде сменен, струва 300 000 евро. Анчелоти приема въпроса философски, но е наясно, че влияе на играта: "Очевидно е, че теренът има ефект върху това как играят играчите – това е известно от дълго време. Трябва да се подобри. Те са го променяли периодично и ще продължат да го правят. Това е идеята“, обясни той. Винисиус, Бензема, както и играчи на Селта също не бяха никак очаровани от терена. Анчелоти пък не спира да хвали един определен играч на Реал, като същото стори и след мача със Селта.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички